Kött e Gött!

IMG_3016.JPG
Lammytterfilé med jordärtsskocka, karljohansvamp, kantarell & brända smålökar.

Jag köpte mitt kött hos mina vänner på Lillaspännefallas gårdsbutik

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram lammytterfilé
8 st gula steklökar
1 stor morot
10-12 jordärtsskockor
250 gram karljohansvamp
250 gram kantareller
1 ask krasse
1 dl kalvfond
Rött vin
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
3 msk smör
2 msk rapsolja

Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Såsen. Hetta upp en kastrull häll i 0,5 msk olja, lägg i vitlöken & jordärtsskocka i grova bitar. Luta kastrullen så att allt hamnar i ena hörnet. Låt det bli ordentligt rostat. Låt svalna lite & häll på lika delar fond & vatten. Salta lite & peppra. Låt koka upp & småkoka i ca 20 minuter. Slå på ca 1 dl rödvin, gärna samma som du dricker till maten. Låt koka upp igen småputtra i 10
min & mixa sedan slät. Slå eventuellt i några droppar maizena, bara så att såsen blir simmig. Smaka av såsen med lite honung.

Jordärtsskockan fungerar istället för potatis till den här rätten. Sätt ugnen på 225 grader, tvätta dem & lägg i en ugnsform. Gnid in dem i olja, salta & peppra. In i ugnen i ca 20-25 minuter. När de kommer ut så tryck till dem med en gaffel, så de blir mosiga.

Rensa & skär svampen i lagom bitar, stek dem i olja & smör tills de blir så där knapriga & ”goa”. Salta dem.

Moroten skalas & hyvlas tunt på mandolin eller med potatisskalare.

Skala lökarna & dela på mitten. Hetta upp en stekpanna & lägg i lökarna med snittytan nedåt. Låt dem bli ordentligt svarta. Låt dem svalna & pilla sedan isär dem.

Köttet bör ligga ute i rumstemperatur i minst 20-30 minuter innan du steker det. Salta & peppra köttet.
Stek det på hög värme i olja i ca 1 minut på första sidan, vänd & sänk värmen lite. Efter 1 minut klicka i 1-2 msk smör & ös köttet med smöret några gånger. Slå in köttet i folie & låt vila 15 minuter. Eftersom lammytterfilén är rätt så tunn så behöver den inte gå i ugnen. Vill man ha den genomstekt får man givetvis steka den längre. Köttsaften som blir i foliepaketet slår du i såsen.

Placera hyvlad morot & de mosade jordärtsskockorna i botten av tallriken. Placera även ut lite av svampen i botten. Skiva upp köttet & lägg det mitt på. Sprid ut resten utav svampen & de brända lökarna. Slå såsen över & avsluta med att strö rikligt med krasse över köttet.

Vinet på bilden sitter som en smäck till den här rätten. Finns att beställa på Systembolaget.

IMG_3023.JPG

Annonser