Här kommer texten från förra veckans Skövde Nyheter. I samband med vår matfestival fick jag frågan att göra något som jag förknippar med festivalen. Svaret var enkelt, langos.

Den första maträtt jag tänker på när det närmar sig matfestival är langos. Så enkelt men fantastiskt gott.
Langos är ju lite som pizza, man kan lägga på i princip vad som helt. Testa även att göra med nutella & lite färska bär, som dessert.

Jag har valt att göra små langos, lite som snittar, för smått är ju gott.

Den första är den klassiska med gräddfil, löjrom/stenbitsrom & rödlök.
En med västerbottenost, pepparrot & dill.
Sen har vi en med avokado, räkor & créme fraiche. Till sist en med getost, rödbeta & valnötter.

Du behöver följande till degen:
25 gram jäst
3 dl vatten
1 kokt potatis
6-7 dl vetemjöl + 1 dl
1,5 tsk salt
5-7 dl olja att fritera i (matolja, rapsolja eller majsolja)

Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i vatten. Tillsätt salt & riv i den kokta potatisen. Tillsätt mjöl & arbeta ihop till en rätt så lös deg. Låt jäsa i 35-40 minuter.

Häll upp degen på mjölat bänk. Jobba in 1 dl mjöl. Dela degen i mindre bitar. Kavla ut dem & låt jäsa i 10 minuter innan du friterar dem.

Har du ingen fritös så kan du göra det i en djup kastrull. Men ha alltid en termometer i så du har koll på temperaturen & ett lock att lägga på om olyckan är framme. Jag friterade mina i ca 180-190 grader i ca 2-3 minuter på varje sida, lite beroende på storlek. Låt dem rinna av på papper & gnugga sen en vitlöksklyfta på, lägg på ditt pålägg & njut.

IMG_2781.JPG

Annonser