Här kommer veckans recept från lokalblaskan.

Den här veckan bestämde jag mig för att göra något med blåbär, men ville visa att man kan använda dem i mer än paj. Resultatet en bruschetta med bl.a. blåbär & fikon. Blåbär är ju även väldigt trevliga att ha i sallader, testa det.
Bjuder även på ett riktigt trevligt vispat kryddsmör som passar fint till kronärtskocka.

Bruschetta med ricotta, blåbär & fikon.
Du behöver följande till 4 st:
4 skivor bröd (välj helt enkelt ett bröd du tycker om)
2 nävar amerikanska blåbär
2 färska fikon
4-6 msk ricotta
2 msk pumpakärnor
1 msk flyttande honung
1 msk balsamvinäger
1 msk kallpressad rapsolja
Ruccola eller annan plocksallad
Flingsalt
Svartpeppar (nymald)

Gör så här:
Rosta bröden i en torr stekpanna.
Torrosta även pumpakärnorna, hack dem sedan grovt.
Låt brödet svalna innan du breder på ricotta.

Skär fikonen i klyftor. Lägg sedan på blåbär, fikon & ruccola. Strö över de rostade pumpafröna. Ringla över honung, balsamvinäger & rapsolja. Avsluta med lite flingsalt & några drag med pepparkvarnen.

Det är också väldigt gott med lite knaperstekt bacon eller lufttorkad skinka på.

Kronärtskocka med vispat kryddsmör:
2 st kronärtskocka
3 citroner
1 schalottenlök
0,5 vitlöksklyfta
6 vitpepparkorn
4 msk olivolja
50-75 gram smör
1 msk färsk timjan
2 msk riven parmesan
Flingsalt
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten med en citron & schalottenlöken tunt skivad. Tillsätt även salt, pepparkornen & 3 msk olivolja.

Skär bort stammen från kronärtskockan & låt den koka försiktigt tills den är mjuk, ca 25-30 minuter.

Låt smöret stå framme & bli riktigt mjukt. Vispa det sedan med elvisp tills det blir fluffigt & vit.
Blanda i parmesan, saften av 0,5 citron, timjan, flingsalt & svartpeppar.
Vispa igen & tillsätt 1 msk olivolja & riv i vitlöken.

Servera kronärtskockan ljummen med det vispade smöret & några citronklyftor.

IMG_2710-0.JPG

Annonser