Här kommer recepten från veckans Skövde Nyheter.

20140730-150329-54209459.jpg
Denna vecka blir det en dessert med klassisk smakkombination, samt en ny smakfavorit, rödbetor & hallon. Lätt & fräsch sommarmat.

Grillad ananas med rostad kokos, mynta & maräng.

Du behöver följande till 4 portioner:
0,5 färsk ananas
0,5 dl kokosflingor
Vaniljglass (fuskade med färdigköpt)
1 äggvita
1 dl florsocker
Chokladmynta (går bra med vanlig mynta också)

Gör så här:
Vispa äggvita till ett hårt skum. Tillsätt lite florsocker i taget under kraftig vispning, tills du kan vända bunken upp & ner utan att allt hamnar på diskbänken. Lägg bakplåtspapper på en plåt & bred ut smeten, ca 0,5 cm tjock. In i ugnen på 75 grader över natt (minst 8 h)
Här kan man givetvis fuska & köpa färdig maräng, det är ju ändå sommar.

Rosta kokosen i en torr panna tills den får gyllenbrun färg. Strimla myntan fint. Choklad mynta smakar & luktar precis som after eight, men kan vara lite svår att få tag i. Men misströsta icke, det går bra med vanlig mynta också.

Grilla ananasen i rätt så tjocka skivor, annars blir den lätt sölig & svår att handskas med.
Servera ananasen direkt från grillen med vaniljglass, strö över kokos, mynta & på med några maränger.

Till den här desserten tycker jag att man kan lyxa till det med en riktigt trevlig champagne, som finns att beställa på Systembolaget.

20140730-150453-54293871.jpg

20140730-150530-54330371.jpg
Rödbetor, så mycket mer än de inlagda man äter till pytt i panna. De färska är väldigt söta & jordiga i smaken. Man skall ju passa på att äta dem nu när de är späda & fina. Det visade sig att betor & hallon var riktigt bra smakkompisar.

Ljumna betor med brynt hallonsmör, chevre & nötter.

Du behöver följande till 4 portioner:(förrätt)
8-10 små färska rödbetor
100 gram chevreost (getost)
80 gram smör
0,5 dl mandel
0,5 dl valnötter
1,5-2 msk balsamicovinäger
125 gram färska hallon
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Skär av det mesta av blasten på betorna, spara 2-3 cm. Blasten går att äta & det ser trevligt ut. Koka betorna med skalet på i saltat vatten, tills de är nästan helt mjuka. Kyl ner dem snabbt, Sen är det bara att pilla bort skalet. Dela dem på mitten & låt ligga på papper & rinna av, då bör de vara lagom ljumna i mitten.

Rosta nötterna i en torr panna, hacka dem grovt.

Bryn smöret. (Efter smöret är helt smält så bubblar det upp, när det börjar lukta nöttigt & kola är det brynt) dra av från värmen & slå på vinägern. Lägg i hallonen, men spara 10-15 st att garnera med. Mosa hallonen med en gaffel i smöret.

Lägg betor i botten, slå på hallonsmöret. Smula över chevre & strö på nötterna. Garnera med några hela färska hallon & något grönt, exempelvis ärtskott.

20140730-150612-54372693.jpg
/PappaKock

Annonser