Här kommer recepten från veckans Skövde Nyheter.
Denna vecka blir det en dessert med klassisk smakkombination, samt en ny smakfavorit, rödbetor & hallon. Lätt & fräsch sommarmat.
Grillad ananas med rostad kokos, mynta & maräng.
Du behöver följande till 4 portioner:
0,5 färsk ananas
0,5 dl kokosflingor
Vaniljglass (fuskade med färdigköpt)
1 äggvita
1 dl florsocker
Chokladmynta (går bra med vanlig mynta också)
Gör så här:
Vispa äggvita till ett hårt skum. Tillsätt lite florsocker i taget under kraftig vispning, tills du kan vända bunken upp & ner utan att allt hamnar på diskbänken. Lägg bakplåtspapper på en plåt & bred ut smeten, ca 0,5 cm tjock. In i ugnen på 75 grader över natt (minst 8 h)
Här kan man givetvis fuska & köpa färdig maräng, det är ju ändå sommar.
Rosta kokosen i en torr panna tills den får gyllenbrun färg. Strimla myntan fint. Choklad mynta smakar & luktar precis som after eight, men kan vara lite svår att få tag i. Men misströsta icke, det går bra med vanlig mynta också.
Grilla ananasen i rätt så tjocka skivor, annars blir den lätt sölig & svår att handskas med.
Servera ananasen direkt från grillen med vaniljglass, strö över kokos, mynta & på med några maränger.
Till den här desserten tycker jag att man kan lyxa till det med en riktigt trevlig champagne, som finns att beställa på Systembolaget.
Rödbetor, så mycket mer än de inlagda man äter till pytt i panna. De färska är väldigt söta & jordiga i smaken. Man skall ju passa på att äta dem nu när de är späda & fina. Det visade sig att betor & hallon var riktigt bra smakkompisar.
Ljumna betor med brynt hallonsmör, chevre & nötter.
Du behöver följande till 4 portioner:(förrätt)
8-10 små färska rödbetor
100 gram chevreost (getost)
80 gram smör
0,5 dl mandel
0,5 dl valnötter
1,5-2 msk balsamicovinäger
125 gram färska hallon
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skär av det mesta av blasten på betorna, spara 2-3 cm. Blasten går att äta & det ser trevligt ut. Koka betorna med skalet på i saltat vatten, tills de är nästan helt mjuka. Kyl ner dem snabbt, Sen är det bara att pilla bort skalet. Dela dem på mitten & låt ligga på papper & rinna av, då bör de vara lagom ljumna i mitten.
Rosta nötterna i en torr panna, hacka dem grovt.
Bryn smöret. (Efter smöret är helt smält så bubblar det upp, när det börjar lukta nöttigt & kola är det brynt) dra av från värmen & slå på vinägern. Lägg i hallonen, men spara 10-15 st att garnera med. Mosa hallonen med en gaffel i smöret.
Lägg betor i botten, slå på hallonsmöret. Smula över chevre & strö på nötterna. Garnera med några hela färska hallon & något grönt, exempelvis ärtskott.