Etiketter

Här kommer veckans recept & text från Skövde Nyheter.
20140716-170454-61494806.jpg
Den här veckan har jag grillat hel regnbåge & gjort riktig ketchup, för nu är tomaterna helt sprängfyllda med smak.

Men först fisken. Jag fiskar inte själv så jag fick skamset gå till fiskbilen & beställa mina regnbågar. Receptet som följer passar ju även bra till andra helgrillade fiskar.

Du behöver följande:
2 färska urtagna regnbågar eller annan hel färsk fisk
1 citron
0,5 chili
1 vitlöksklyfta
Färska örter ex dill, timjan & körvel
Svartpeppar
Flingsalt
Olivolja

Skär 2-3 snitt i fiskens skin.
Krydda fisken i med salt & peppar & fyll den sedan med färska örter & några skivor citron.

Finhacka chili & vitlök. Ringla över olivolja, salt & peppar på fisken. Strö över chili & vitlök & massera in allt i fisken & snitten.

Grilla fisken ca 3-6 minuter på varje sida (lite beroende på storlek) låt dem sedan ligga på sidan av grillen & vila en stund.
Tycker man det är svårt att grilla fisken hel så kan man slå in den i folie. Då är det ju väldigt gott att slå på lite vit vin & en klick smör.

Grilla en halv citron & pressa över. Citron får en helt magisk sötma när man grillar den.

Mango- & ananassalsa:
1 mango
0,5 färsk ananas
2 vit persika
2 schalottenlök
1-2 lime
15 gram färsk koriander
0,5 röd chili
1 tsk farinsocker
2 tsk vinäger
Salt
Svartpeppar
1 msk olivolja

Gör så här:
Skala & hacka frukten i rätt så små bitar. Finhacka vitlök, schalottenlök, riv skalet av limen & pressa ur saften. Blanda allt med sockret, vinäger & olja. Blanda i koriander & smaka av med salt & peppar.

Ketchup du köper är ju väldigt mycket socker i, gör du den själv så kan man styra helt över innehållet. Det är inte svårt att göra & det blir bra mycket bättre än all ketchup som finns i hyllorna.

Du behöver följande:
1 kg tomat av valfri sort
2 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 vitlök (solo)
1 selleristjälkar
2-3 msk balsam eller annan vinäger
1 msk farinsocker
1 msk honung
2 morötter
0,5 chili
Färsk timjan 10 gram
Färsk oregano 15 gram
1 röd paprika
Salt & svartpeppar
Olivolja
Maizena ca 1 msk utrört i vatten

Gör så här:
Hacka lök, vitlök, morot, paprika och selleri grovt. Hetta upp en gryta och häll i ca 2-3 msk olivolja, lägg i allt & sänk ned till medeltemp, det ska inte få färg, rör runt ofta.
Efter ca 5 minuter häll på vinäger och & tomatpuré och låt det fräsa runt i någon minut.

Skölj och grovhacka tomaterna. Tillsätt dem i grytan, höj upp värmen något. Häll i socker, örter och honung och låt det koka i ca 15-20 minuter. Rör om då och då.

Mixa allt med mixerstav eller i matberedare. Tillbaka på värmen & låt koka ytterligare 20-25 minuter. Red av med lite Maizena till önskad konsistens. Tänk på att det stelnar ytterligare lite när det blir kallt. Det är viktigt att det får koka ordentligt en stund när redningen är i, annars blir det strävt och smakar redning. Häll upp på rengjorda flaskor och in i kylen över natten.

Prova även att smaksätta ketchupen med ex lite whisky, curry eller lingon.

Till fisken ett vit vin som finns i Systembolagets beställningssortiment.

20140716-170706-61626194.jpg

20140716-170706-61626524.jpg

20140716-170943-61783407.jpg

Annonser