Etiketter

20140702-234021-85221648.jpg

Att grilla kött är betydligt svårare än att steka kött, tycker jag. Mycket svårare att ha koll på temperaturen på grillen. Visst vem som helst kan bränna på en flintastek, men ibland vill man att det ska bli lite mer än så.

Först & främst tycker jag att man skall ha en termometer när man grillar. Kött blir så mycket godare om det inte har en innertemperatur på 95 grader. Precis som när man skall steka kött så är det bra om köttet får ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter innan det grillas. Låt sedan köttet få vila innan du börjar skära i det, gärna 10-15 minuter, då blir det mycket saftigare. (Googla på innertemperaturer så finns det bra tabeller att gå på) använd grillstartare, så slipper köttet smaka tändvätska. Testa gärna att bara ha kol/briketter i halva grillen. Såkallad ”indirekt värme”, för lite större köttbitar.

Många köper färdigmarinerat kött, jag tycker alla ska sluta med det. Det smakar bara grillkrydda. De innehåller massa aromater, e-nummer, konserveringsmedel, saltlake etc. Läs innehållsförteckningen nästa gång du handlar, där kan du se hur en färdigmarinerad köttbit innehåller runt 87% kött. Bara den siffran borde vara avskräckande nog.

Jag föredrar att endast krydda köttet jag skall grilla med salt & peppar. Jag vill att mitt kött ska smaka kött.
Väljer man att marinera så ska man tänka på att oljan inte tränger in i köttet, så det behöver inte ligga i litervis med olja. Minskar man oljan slipper man även att det ryker & osar.
Sura livsmedel tränger in & sätter smak på köttet. Exempelvis citron, yoghurt, vin, vinäger etc. Tiden som kött skall ligga i marinad varierar väldigt, men minst 3-4 timmar, gärna över natt. Köp gärna kött med mycket fett, då blir det bättre & godare på grillen. Entrecote & fläskkarré är perfekt till grillen.

Man kan även göra en såkallad ”rub”. En kryddblandning som man klappar in köttet med innan man grillar.

Man tar helt enkelt salt, svartpeppar & de kryddor man vill ha. Funkar med både torra kryddor & färsk örter.
Mortla ihop dem & massera in i köttet. Här kan man laborera ganska rejält, testa att ha med lite kaffe eller te. Supergott med kafferubade revben.

Glaze, en kletig/såsig röra som man ofta penslar på köttet när det är färdiggrillat. En bra bas i en glaze är chilisås, honung & soja, sen kan man bygga på med kryddor eller örter.

Whiskyglaze. (Funkar till både nött & fläsk)
1 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
1-2 msk whisky
1 msk rosmarin (gärna färsk)
0,5 lime (saften)
Salt & svartpeppar

Riv vitlöken & blanda ihop allt. Pensla på köttet när det är färdiggrillat.

Mango- & ananasglaze. (Kyckling & fågel)
0,5 färsk ananas (funkar med konserv)
1 mango
0,5 röd chili
1 lime
Salt
1 vitlöksklyfta

Skal, mixa eller mortla ihop till en röra.

Rub med rostad paprika & oregano. (Fläsk, nöt, fågel & fisk)
2 msk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
0,5 msk torkad koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk farinsocker
1,5 tsk salt
2 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta

Mortla ihop allt. Kan även torrostas i en stekpanna, då vaknar smakerna ännu lite mer.

Kafferub. (Fläsk, nöt & kyckling)
2 tsk paprikapulver gärna rökt
1 vitlök
2 tsk kummin
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
2 tsk torkad timjan
1 tsk mald kardemumma
1 tsk torkad oregano
3 tsk salt
1,5-2 tsk svartpeppar
2 tsk farinsocker
1-1,5 tsk chiliflakes
6 Rosepepparkorn
2,5 tsk kaffe (vanligt bryggkaffe)
1 lime

Torrosta allt, låt svalna & mortla sedan till ett fint pulver.

Sojamarinad (Fläsk, kyckling & fisk)
0,5 dl rapsolja
1 dl soja
2 tsk rödvinsvinäger eller limesaft
1-2 tsk honung
2 vitlöksklyftor
Eventuellt lite röd chili
Svartpeppar

Finhacka eller riv vitlöken & bland samman allt.

Yoghurtmarinad. (Kyckling)
2 dl matlagningsyoghurt
1 lime
1 bit färsk ingefära
1 msk färsk koriander
0,5 röd chili
1 dl kokosmjölk
1 vitlök
Salt & svartpeppar

Hacka vitlök, chili & koriander. Riv ingefära & skalet av limen. Blanda samman allt & pressa i limen.

Ett tips på ett rött vin som är grymt till grillat. Finns i systembolagets beställningssortiment.

20140702-234307-85387623.jpg

Annonser