Mat & vin.

Fick frågan om att vara med i en tävling för mat/vinbloggare. Tävlingen går ut på att skapa en huvudrätt som skall passa till ett utvalt vin. Om jag förstår det rätt kommer det senare att bli en omröstning. Vinnarnas rätter kommer tryckas upp i en folder & delas ut. Vinner man där får man åka till Paris & tävla mot finalister från andra länder. Vinner man hela rasket så bär det av mot Chile.

Eftersom jag inte smakat på någon utav vinerna så blir det ju lite knepigt, men jag gör ett försök. Här med två rätter ni läsare sett innan, men som jag tror på.

20140701-235710-86230986.jpg
Smörbakad hälleflundra, lättkokta primörer, råhyvlad sparris med körvel & citron, samt brynt smör.

Hälleflundra är helt klart en av min favoritfiskar. En fisk som man inte behöver trixa med så mycket, lite salt räcker gott. Till fisken, lättkokta primörer, grönsakerna är så goda nu att man kan äta mer av dem & dra ner lite på kolhydraterna. (Mista inte detta för någon diet, sånt håller vi inte på med.)

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram hälleflundra
4 vita sparrisar
1 knippe grön sparris
4-6 späda morötter
1 knippe vårlök
4 rädisor
20 gram färsk körvel
1 liten gul lök
2 vitpepparkorn
2 svartpepparkorn
Ca 65 gram smör
1 citron
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Lös upp 1 L vatten med 1,5 msk salt & 0,5 msk strösocker. Låt svalna. Skär fisken i portionsbitar & lägg i rimmlagen. Låt ligga där minst 1 timme.
Lägg sedan fisken i en form, salta lite till, klicka på några smörklickar. In i ugnen på 95-100 grader, tills innertemperaturen är 48 grader.

Koka upp vatten med pepparkornen, salt, saften av halva citronen, löken grovt hackad & 25 gram smör. Smaka på vattnet, det ska kännas att det är salt i, annars får du hälla på mer. Dra ner värmen så det bara sjuder.
Skölj morötter, lök & sparris. Låt lite av blasten sitta kvar på morötterna, det ser bara fint ut. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Lägg först i morötterna för de är hårdast. Efter ca 3 minuter kan du lägga i sparrisen & löken. Efter 2 minuter plocka upp allt, ska du inte äta direkt kan du kyla ner dem & sedan värma på dem igen. Men absolut bäst blir att göra precis innan du skall äta. Skär morötterna på mitten om de är lite grova, då ligger de även still på tallriken.

Den vita sparrisen hyvlar du tunt på mandolin eller med hjälp utav en potatisskalare. Lägg i en bunke, salta lite & pressa några droppar citron över. Plocka i några blad körvel, spara lite körvel att garnera med.

Även rädisa hyvlas tunt & används att garnera med.

Smöret som är kvar skall brynas. Lägg smöret i en kastrull, när det har smällt & tystnar så kommer det bli som ett vitt skum & lukta lite kola & nöttigt, då är det klart. Dra av från värmen & låt svalna något. Missa inte att få med bottensatsen som blir i kastrullen.

Lågtempad hästfile med kräm på jordärtsskocka & rotselleri. Sotad broccoli, vaxbönor samt en balsamicosky spetsad med kaffe.

20140701-235920-86360891.jpg

Du behöver följande:
800 gram hästfile’
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk timjan
4 msk balsamvinäger
2 Kalvfond
3 msk kaffe
500 gram rotselleri
300 gram jordärtsskocka
2 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 broccoli
200 gram vaxbönor
Salt
Svartpeppar
Smör
Rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 80-85 c. Låt köttet ligga framme i 30-45 minuter innan du steker det. Stek i olja & smör, salta & peppra. Lägg på en plåt i med termometer & in i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt sedan vila 25 minuter innan du skär upp.

När du tagit upp köttet ut stekpannan slå i vinäger, fond & vitlök. Låt koka ner till hälften, på med 1,5 dl vatten & lite mer fond samt timjan. Låt småputtra & smaka av med salt & peppar. Slå i kaffet. Den lite beska smaken funkar fint till den söta rotsellerin. Sila såsen & klicka i en msk smör innan servering.

Skala & skär skockor & rotselleri i grova bitar. Koka helt mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet & på med grädde & kycklingfond. Låt småputtra & mixa den sedan slät med mixerstav. Smaka av med lite salt & peppar.

Rensa bönorna & stoppa dem i kokande vatten med salt i 1,5-2 minuter. Kyl ner dem. Värm sedan på dem i lite smör & salta dem.

Skär broccolin i små buketter, del dem på mitten. Stek dem sedan på hög värme utan fett med snittytan ner. Salta dem.

HÄR är en länk till tävlingen.

/PappaKock

5 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s