Etiketter

Här kommer veckans recept från skövde nyheter. Bilder vill inte alls lägga sig i ordning idag, men håll till godo ändå!

Det magiska köttet kommer som vanligt från Lilla Spännefalla

Nu närmar det sig midsommar & jag tänkte ge er lite sista minuten tips. Jag har tänkt i bufféform, det är smidigt när man blir lite fler & kanske sitter ute & äter.

Sill, färskpotatis & kallrökt lax är ju klassiker på midsommar, här i form av snittar. Kan stå framme när gästerna kommer & man tänder grillen. (Alla recept är beräknat till 8 personer)

Gubbröra på Knäcke:
Ett gott Knäcke som man tycker om
4 matjessillfiléer
4 kokta ägg
1 rödlök
1 knippe gräslök
50 gram smör
4-6 kokta kalla färskpotatisar
Svartpeppar
Rädisor att garnera med

Finhacka ägg, sill & lök. Bryn smöret & låt svalna. Smaka av med svartpeppar. Skär potatisen & rädisor i tunna skivor.
Bryt knäcket i lagom munsbitar. Smöra & lägg på potatis, toppa med röran & rädisor. Slå på lite brynt smör på varje. Vill man kan man byta ut smöret & binda ihop röran med lite majonnäs eller créme fraiche ist.

Toast med färskost, pepparrot & lax:
Formfranska eller liknande bröd
100 gram kallrökt lax
3 msk färskost
2 msk riven pepparrot
Svartpeppar
0,5 citron
Dill att garnera med
Plocksallad

Kantskär brödet & rosta i stekpanna eller i rosten & låt svalna. Under tiden blanda färskost med riven pepparrot & saften av en halv citron. Bred på färskosten, ett litet salladsblad & laxen. Toppa med en dillkvist & lite nymald svartpeppar.

Tomatsallad:
Tomaterna är galet goda nu, man behöver inte göra så mycket med dem heller, de står sig bra själva.

Ta helt enkelt cocktailtomater i blandade färger & former, skär dem i lagom bitar & sprid ut på ett fat. Hyvla gurka med hjälp av en potatisskalare & lägg ut bland tomaterna. Strö lite flingsalt över, nymald svartpeppar & ringla lite god olivolja över. För att göra det lite festligare så strödde jag lite blad av ätbara blommor över.

Sallad på melon, ananas, jordgubbar & mynta.
Här kan man ju naturligtvis använda de melonsorter man tycker bäst om.
Jag körde på vattenmelon, honungsmelon, färsk ananas & jordgubbar.

250 gram vattenmelon
200 gram honungsmelon
200 gram färsk ananas
200 gram färska jordgubbar
25 gram färsk mynta
1 lime
Flingsalt

Skala & skär i grova bitar. Pressa limen över & strö lite flingsalt på toppen. Strimla myntan & strö över.

Midsommarbål.
3 passionsfrukter
10 jordgubbar
2 vita persikor
1 citron
Färsk mynta
Krossad is
Strösocker
1,5-2 dl outspädd flädersaft
1,5 L päroncider eller liknande
(1 flaska mousserande vin om den skall vara lite ”vuxen” annars kan man slå på lite mer cider eller bubbelvatten)

Det är ju fint att dopp kanten av glaset i citron & sedan i socker, känns genast lite mer ”arbetat”. Det kan man förbereda & ställa glasen i frysen.
Krossa isen ihop med myntan. Lägg i en stor skål. Skiva jordgubbar, persika & citron, lägg i skålen. Gröp ur passionsfrukterna & lägg i dem. Slå på vätskan.

Att grilla är för mig & jag tror de flesta en självklarhet på midsommar. Jag tycker man skall köra på 3-4 olika sorter kött & styckningsdetaljer. Högrev, fläskkarré, kotlett, nötinnanlår & 2 sorters korv valde jag att använda. Grilla allt med salt & peppar, strunta i alla färdigmarinerade köttbitar. Låt köttet smaka kött.
(I nästa numer kommer vi prata mer kött & marinad)
Skär allt kött i småbitar & låt dina gäster plocka själva.

Grön sparris, zucchini, sticklök & majskolv, grönsaker som jag tycker blir väldigt goda på grillen. Testa gärna att grilla citron delad på mitten med köttsidan nedåt, den blir väldigt söt & god, perfekt att pressa över de andra grönsakerna. Även när det gäller grönsakerna så tycker jag att salt & peppar räcker.

Färskpotatisen kokar jag dagen innan med dill. Sen trär jag dem på spett, sen kan de ligga ute på kanten av grillen.

I förra numret fick ni recept på goda såser till grillat, nu är det dags att ta fram dem, för ni klipper väl ut & sparar alla recepten?!

Jordgubbstårta är ju det enda rätta på midsommar!

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron (skalet)
1 dl hett vatten

Fyllning:
1,5 liter jordgubbar
2 dl vaniljkesella
2 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formen. Vispa ägg & socker poröst. Blanda de torra ingredienserna & riv i citronskalet. Rör ner i äggsmeten & tillsätt vattnet. Häll smeten i formen & grädda i ca 30 minuter.

På nedersta lagret, mosa hälften av jordgubbarna & bred ut. Andra lagret kesella. Vispa sedan grädde & vänd i lemoncurd. Bred över tårtan & garnera med skivade jordgubbar.

Glad midsommar önskar PappaKock

20140619-164319-60199634.jpg

20140619-164316-60196876.jpg

20140619-164317-60197531.jpg

20140619-164318-60198336.jpg

20140619-164320-60200013.jpg

20140619-164319-60199085.jpg

20140619-164320-60200931.jpg

20140619-164330-60210874.jpg

20140619-164440-60280198.jpg

Annonser