Etiketter

Här kommer veckans text & recept från Skövde Nyheter.

20140529-220413-79453783.jpg
Smörbakad hälleflundra, lättkokta primörer, råhyvlad sparris med körvel & citron, samt brynt smör.

Hälleflundra är helt klart en av min favoritfiskar. En fisk som man inte behöver trixa med så mycket, lite salt räcker gott. Till fisken, lättkokta primörer, grönsakerna är så goda nu att man kan äta mer av dem & dra ner lite på kolhydraterna. (Mista inte detta för någon diet, sånt håller vi inte på med.)

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram hälleflundra
4 vita sparrisar
1 knippe grön sparris
4-6 späda morötter
1 knippe vårlök
4 rädisor
20 gram färsk körvel
1 liten gul lök
2 vitpepparkorn
2 svartpepparkorn
Ca 65 gram smör
1 citron
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Lös upp 1 L vatten med 1,5 msk salt & 0,5 msk strösocker. Låt svalna. Skär fisken i portionsbitar & lägg i rimmlagen. Låt ligga där minst 1 timme.
Lägg sedan fisken i en form, salta lite till, klicka på några smörklickar. In i ugnen på 95-100 grader, tills innertemperaturen är 48 grader.

Koka upp vatten med pepparkornen, salt, saften av halva citronen, löken grovt hackad & 25 gram smör. Smaka på vattnet, det ska kännas att det är salt i, annars får du hälla på mer. Dra ner värmen så det bara sjuder.
Skölj morötter, lök & sparris. Låt lite av blasten sitta kvar på morötterna, det ser bara fint ut. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Lägg först i morötterna för de är hårdast. Efter ca 3 minuter kan du lägga i sparrisen & löken. Efter 2 minuter plocka upp allt, ska du inte äta direkt kan du kyla ner dem & sedan värma på dem igen. Men absolut bäst blir att göra precis innan du skall äta. Skär morötterna på mitten om de är lite grova, då ligger de även still på tallriken.

Den vita sparrisen hyvlar du tunt på mandolin eller med hjälp utav en potatisskalare. Lägg i en bunke, salta lite & pressa några droppar citron över. Plocka i några blad körvel, spara lite körvel att garnera med.

Även rädisa hyvlas tunt & används att garnera med.

Smöret som är kvar skall brynas. Lägg smöret i en kastrull, när det har smällt & tystnar så kommer det bli som ett vitt skum & lukta lite kola & nöttigt, då är det klart. Dra av från värmen & låt svalna något. Missa inte att få med bottensatsen som blir i kastrullen.

20140529-220414-79454097.jpg

Annonser