Inte så ofta man kommer över hästkött, men nu hade jag tur att hitta filé på utgångethyllan i min Coop-butik.
Extremt mört & gott kött, skulle vilja likna det med oxfilé fast med mer smak i.
Du behöver följande:
800 gram hästfile’
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk timjan
4 msk balsamvinäger
2 Kalvfond
3 msk kaffe
500 gram rotselleri
300 gram jordärtsskocka
2 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 broccoli
200 gram vaxbönor
Salt
Svartpeppar
Smör
Rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 80-85 c. Låt köttet ligga framme i 30-45 minuter innan du steker det. Stek i olja & smör, salta & peppra. Lägg på en plåt i med termometer & in i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt sedan vila 25 minuter innan du skär upp.
När du tagit upp köttet ut stekpannan slå i vinäger, fond & vitlök. Låt koka ner till hälften, på med 1,5 dl vatten & lite mer fond samt timjan. Låt småputtra & smaka av med salt & peppar. Slå i kaffet. Den lite beska smaken funkar fint till den söta rotsellerin. Sila såsen & klicka i en msk smör innan servering.
Skala & skär skockor & rotselleri i grova bitar. Koka helt mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet & på med grädde & kycklingfond. Låt småputtra & mixa den sedan slät med mixerstav. Smaka av med lite salt & peppar.
Rensa bönorna & stoppa dem i kokande vatten med salt i 1,5-2 minuter. Kyl ner dem. Värm sedan på dem i lite smör & salta dem.
Skär broccolin i små buketter, del dem på mitten. Stek dem sedan på hög värme utan fett med snittytan ner. Salta dem.
Rödlapps-shopping är grymt! man kan hitta mycket skoj i de lådorna. Plus att man gör en insatts för miljön och slöseri! Jag brukar utman mig själv att hitta middagen med ”rödalappar” iband. Skönt att höra att vi är fler som rotar i de lådorna. Och att det inte bara är pensionärer.
Så jag säger ”keep on keeping on”
Kanongott! Bjöd tre generationer av fam. Alla blev lika förtjusta.
Jag fick glädjen tillbaka för att laga mat! Underbart! Stort tack😍