Etiketter

20140518-223754-81474340.jpg

Inte så ofta man kommer över hästkött, men nu hade jag tur att hitta filé på utgångethyllan i min Coop-butik.

Extremt mört & gott kött, skulle vilja likna det med oxfilé fast med mer smak i.

Du behöver följande:
800 gram hästfile’
2 vitlöksklyftor
3 kvistar färsk timjan
4 msk balsamvinäger
2 Kalvfond
3 msk kaffe
500 gram rotselleri
300 gram jordärtsskocka
2 dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 broccoli
200 gram vaxbönor
Salt
Svartpeppar
Smör
Rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 80-85 c. Låt köttet ligga framme i 30-45 minuter innan du steker det. Stek i olja & smör, salta & peppra. Lägg på en plåt i med termometer & in i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt sedan vila 25 minuter innan du skär upp.

När du tagit upp köttet ut stekpannan slå i vinäger, fond & vitlök. Låt koka ner till hälften, på med 1,5 dl vatten & lite mer fond samt timjan. Låt småputtra & smaka av med salt & peppar. Slå i kaffet. Den lite beska smaken funkar fint till den söta rotsellerin. Sila såsen & klicka i en msk smör innan servering.

Skala & skär skockor & rotselleri i grova bitar. Koka helt mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet & på med grädde & kycklingfond. Låt småputtra & mixa den sedan slät med mixerstav. Smaka av med lite salt & peppar.

Rensa bönorna & stoppa dem i kokande vatten med salt i 1,5-2 minuter. Kyl ner dem. Värm sedan på dem i lite smör & salta dem.

Skär broccolin i små buketter, del dem på mitten. Stek dem sedan på hög värme utan fett med snittytan ner. Salta dem.

20140518-223754-81474340.jpg

Annonser