20140515-184757.jpg

Här kommer veckans recept från Skövde Nyheter.

Rabarber, det är vår det. Kräm, saft, kompott, sylt, marmelad, eller varför inte en sockerkaka med rabarber, kardemumma & pärlsocker på. Det går att göra mycket gott med den syrliga rabarbern. Här kommer några av mina favoriter. På pappakock.se finns det fler recept med rabarber.

Inkokt rabarber med Kardemummaglass, choklad & pistage. 6 portioner:

3 rabarberstjälkar
1 vaniljstång
0,5 citron
2 dl strösocker
2,5 tsk hel kardemumma (undvik den färdigmalda)
2 dl standardmjölk
3 dl grädde
4 ekologiska äggulor
25 gram mörk choklad
2,5 dl pistagenötter

Koka upp 2 dl vatten & 1 dl socker, rör till sockret löst sig. Skölj citronen & riv i skalet & pressa i saften från halva . Ta halva vaniljstången & dela på mitten, skrapa ur fröna & lägg i frön & stången i lagen. Låt stå & svalna i några minuter.

Skölj rabarbern & dela i dm-långa bitar. Lägg rabarbern i en ugnssäker form, slå på sockerlagen & sätt in i ugnen på 85 grader. Låt stå tills den är nästan genommjuk, ca 20 minuter. Låt svalna i lagen. (Lagen kan man spara & smaksätta drinkar med)

Har man ingen glassmaskin så kan man låta den stå i frysen & röra runt 2 gånger per timme. Glassen går även att ersätta med grädde, créme fraiche eller gräddfil smaksatt med kardemumma. Eller så köper man en vaniljglass & strör lite kardemumma på toppen.

Mortla kardemumman grovt & lägg i en kastrull ihop med mjölk & 1 dl strösocker ihop med andra halvan av vaniljstången delad på mitten. Ställ på spisen.
När det nästan kokar, dra av från värmen & låt svalna i 30 minuter.

Vispa snabbt ihop äggulorna. Värm upp mjölken igen, slå den under omrörning över äggulorna. Sen tillbaka i kastrullen & sänk till medelvärme. Vispa hela tiden tills den tjocknar. Låt svalna i någon minut & blanda sedan ihop med grädden. Låt stå minst 6 timmar i kyl innan glassmaskinen.

Rosta pistagenötterna i en torr stekpanna. Dra av från värmen & låt svalna 2-3 minuter. Riv sedan chokladen över & blanda runt. Ställ nötterna i kylen i 20 minuter & hacka dem grovt. Spara eventuellt lite choklad att riva över tallrikarna.

Rabarberpaj med hallon, mandel & vit choklad.

Du behöver följande:
500 gram rabarber
250 gram hallon
125 gram smör (rumstempererat)
2-2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 dl sötmandel
75 gram vit choklad (kylskåpskall)
1 nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, skala & skär rabarbern i cm-tjocka skivor & lägg i en bunke. Rensa hallonen & tillsätt dem. Blanda runt 1 dl strösocker & låt stå medans du blandar smuldegen.

Rosta mandeln på medelhög värme i en torr panna, låt sedan svalna. Mortla eller krossa den sedan till småbitar.

Blanda smöret, havregryn, salt & det sista sockret i en bunke, jobba ihop till en smulig deg. Tillsätt mandeln.

Lägg rabarber & hallonen i en pajform, slå på smuldegen & in i ugnen i ca 25 minuter eller tills den börjar bubbla & få lite färg.

Ta ut pajen & riv chokladen över, in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter tills chokladen blir gyllene.

Rabarbersaft med stjärnanis.

Du behöver följande:
1,5 kg rabarber
1,5 l vatten
0,75-1 kg strösocker
2 st stjärnanis
2 citroner både skal & saften
30 gram citronsyra
1 vaniljstång

Gör så här:
Skölj rabarbern & skär i tunna skivor. Skölj citronerna noga, skala bort skalet med en potatisskalare. Endast det gula, för det vita är beskt. Pressa ur saften ur citronerna. Dela vaniljstången på mitten & skrapa ur fröna.
Lägg allt utom citronskalet i en kastrull & slå på vattnet. Låt koka upp & sedan småputtra i ca 15-20 minuter. Ju mindre du rör desto klarare blir saften.
Sila av i silduk. Slå tillbaka i kastrullen, tillsätt citronskalet, socker & citronsyra. Rör tills det löst sig. Slå upp på rengjorda flaskor & kyl.

Låt citronskalet följa med ner i flaskorna.

20140515-184809.jpg

Annonser