Etiketter

20140503-191344.jpg

20140503-191114.jpg

Här kommer text, recept & bilder från senaste numret utav Skövde Nyheter.

Naturens eget skafferi.

Fantastisk känsla att gå ut i naturen & plocka exempelvis nässlor, sen laga mat med dem. Tänk hur mycket ätbart som finns i naturen som man bara kan gå ut & plocka. Den här veckan tänkte jag dela med mig av några tips på vad man kan göra med nässlor & ramslök.

Ramslökspesto:
Du behöver följande:
1,5 hg ramslök
0,5 färsk basilika
1 citron
0,75 dl pumpakärnor eller solroskärnor
Ca 1-1,5 dl olivolja
Parmesan efter smak, förslagsvis mycket!
Salt
Svartpeppar
Helst en mortel

Gör så här:
En klassisk pesto gör man på basilika & pinjenötter. Jag har valt att använda pumpakärnor, dels pga allergier.
Börja med att rosta kärnorna i en torr panna.
Skölj ramslöken, använd bara bladen, inte stjälken.
Grovhacka ramslöken & basilika, lägg i morteln. Tillsätt salt & börja stötta. Se till att stötta ordentligt.

Tillsätt lite av fröna & bonka på. Blanda i olja & saften av halva citronen. Riv i parmesan & smaka av med svartpeppar & salt.

Mängden olja beror lite på vad den skall vara till, man kan göra en lite tjockare eller slå på mycket olja & få en mer ”såsig” pesto.

Har du ingen mortel, misströsta icke! Det går att mixa ihop den också, men bäst blir det ändå i en mortel.

Picklade ramslöksskott.
Skölja skotten noga. Koka en så kallad 1-2-3 lag. 1 del ättika, 2 delar socker & 3 delar vatten. Låt svalna något & slå över skotten. Låt stå minst 2 dagar innan du äter. Så länge vätskan täcker så håller det länge i kylen.

Ramslökssmör.
Låt 200 gram smör stå & bli mjukt i rumstemperatur. Skölj löken. Mixa den slät i lite rapsolja, sila av. Vispa i oljan i smöret. Smaka av med lite pressad citron & flingsalt.
Man kan även strimla löken & blanda i smöret, men då får den inte den tjusiga gröna färgen.
Hur du än väljer att göra så är det förbaskat gott & perfekt att ha i frysen inför grillsäsongen.

Nässelsoppa 4 portioner:
Du behöver följande:
2 l nässlor
3 dl standardmjölk
2 dl grädde
2 stjälkar selleri
3 st schalottenlökar
0,5 vitlök (Solo)
2 msk smör
Kycklingfond
1 msk vetemjöl el maizena
Äppelcidervinäger
1 tsk socker
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Ta bort de grövsta stjälkarna på nässlorna. Skölj nässlorna noga i kallt vatten 2-3 gånger för att få bort allt grus. Koka upp ca 1 liter saltat vatten, lägg i nässlorna och låt sjuda i 5-7 minuter. Slå dem i ett durkslag, spara avkoket. ( i många recept används avkoket som buljong, jag använder bara en liten del för jag tycker i ärlighetens namn att det smakar lite unket)
Ta ca 3 dl utav avkoket & reducera ner till hälften.

Finhacka lök & selleri. Smällt smöret & tillsätt lök & selleri. Låt fräsa med en stund utan att ta färg.
Krama ur all vätska ur nässlorna & hacka över dem. Lägg i nässlorna i kastrullen & pudra över 1 msk mjöl. Slå på 1 msk äppelcidervinäger & det nedkokta avkoket. Låt koka upp & slå på ytterligare vatten ca 5 dl. Låt småputtra i 10 minuter. Tillsätt mjölk, grädde & kycklingfond. Låt koka ytterligare 5-10 minuter & smaka av med salt, vitpeppar & socker.
Ett tips för att få soppan lite ”grönare” är att mixa i lite bladspenat i slutet. (Vill du även gör det pocherade ägget som är på bilden, så för du titta in på pappakock.se för instruktioner)

Nässlorna är även väldigt goda att fritera. Värm matolja eller rapsolja till strax över 100 grader, de är så späda så det behöver inte vara varmare. I med några i taget, tar bara 15-20 sekunder. Låt rinna av på papper, salta & ät.

Testa även att torka nässlorna i ugnen. På en plåt på 50 grader i ca 6 timmar. Mixa till ett pulver & blanda det i filen eller i en smoothie, fullt med nyttigheter.

20140503-191136.jpg

20140503-191203.jpg
/PappaKock

Annonser