Etiketter

20140424-214905.jpg

Här kommer ett recept på en riktigt fräsch fiskrätt.
Receptet är till 4 personer & du behöver följande:

600 gram färsk torskrygg
1 dl polenta
50 gram dill
1 citron
2 dl gröna ärter (funkar fint med frysta tills de färska kommer)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vitt vin
Fiskfond
Grönsaksfond
1 dl grädde
1 fänkål
1 gurka
Rapsolja
Smör
Socker
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Så här gör du:
Blanda till rimmlagen, koka upp 1 liter vatten med 1,5 msk salt & 0,5 msk socker. Låt svalna. Skär torsken i portionsbitar, lägg i rimmlagen & låt ligga i ett par timmar.

Lägg sedan fisken i en ugnsform salta lite & på med vitpeppar, in i ugnen på 100 grader tills den har en innertemp på 47-49 grader.

Koka polentan med lite salt & grönsaksfond. När den är klar blanda i hälften av dillen, finhackad. Riv i citronskalet. Fukta en stor eller små portionsformar med vatten & häll i polentan. Låt stå kallt i minst 2 timmar. Stek den sedan i smör.

Finhacka 2 lökar & vitlöken, svetta i smör & rapsolja utan att det tar färg.
Slå på vinet & 1,5 dl vatten. Salt, vitpeppar & fiskfond. Låt koka ner till hälften. Tillsätt ärtor, spara ca 0,5 dl. Låt småputtra i några minuter, slå på grädde & mixa såsen. Sila av den & smaka av med salt & vitpeppar. Avsluta med 1 msk smör innan servering. Kan hända att man behöver spä med lite mer vin eller vatten, då ärtorna gör såsen tjock.

Strimla fänkål fint & hyvla gurkan. Pressa i saften av citronen & lite rapsolja. Smaka av med salt, svartpeppar & några dillkvistar.

De sista ärtorna svettar du i rikligt med smör ihop med en finhackad lök. Glöm inte salta ärtorna.

Jag hade även lite rom som garnityr.

/PappaKock

Annonser