Etiketter

20140416-165820.jpg

20140416-165807.jpg

Det närmar sig påsk, & jag förknippar påsken med lamm, så hoppa över ägghalvorna i år & testa det här receptet istället.
Jag har valt att använda både lammracks & lammrostbiff, det är trevligt att blanda olika styckningsdetaljer på samma tallrik. Lammköttet kommer från Lilla Spännefallas gårdsbutik.

Du behöver följande till 6 portioner:
Ca 1,5 kg lammracks
Ca 800 gram lammrostbiff
1 citron
3 vitlöksklyftor
20 gram färsk rosmarin
20-25 cocktailtomater
15 gram färsk timjan
1 dl balsamvinäger
2-3 msk kalvfond
1-2 msk honung
15 medelstora potatisar
1 gul lök
Smör
Rapsolja
Salt
Svart & vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du steker det.

Mortla eller grovhacka vitlök, rosmarin & skalet av citronen. Slå på 2 msk rapsolja & saften från en halv citron. Avsluta med salt & peppar. Det ska vara grovt, som en kryddpasta.

Salta & peppra köttet. Stek köttet 2-3 minuter på varje sida i olja & smör.
Låt svalna något & kleta sedan på kryddblandningen. In i ugnen tills innertemperaturen är ca 58-60 grader. Slå in köttet i folie & låt vila 20-30 minuter innan du skär upp det. Då tar du även bort kryddblandningen från köttet.

Såsen är busenkel men ack så god. Koka upp vinäger med fond & ca 1 dl vatten. Lite salt & vitpeppar & honungen. Låt småputtra tills den blir simmig. Jag gillar den väldigt syrlig, men vill man så kan man ta mer honung i för att dämpa syrligheten. Precis innan du skall servera så vispar du i en matsked smör, då blir den blank & ännu godare! Mängderna till såsen kan låta lite lite, men den är väldigt smakrik. (Vill man så kan man hälla i köttsaften som blir i folien i såsen, synd att slänga den.)

Tomaterna sköljer du nog & lägger i en ugnsform. Ringla över lite olja, salta & peppra. Krossa en vitlök & strö över, samt färsk timjan. Tomterna åker in i ugnen under tiden som köttet vilar. Jag fick tag i svenska cocktailtomater, satsa på dem, det lönar sig!

Potatisen skalas & rivs grovt till röstin, även löken rivs grovt & blandas i. Lite svartpeppar & salt & blanda runt. Sen steker man dem i olja & smör tills de får fin färg. Även röstin kan göras när köttet vilar, den vill man äta så nygjord som möjligt

20140416-165835.jpg

20140416-165844.jpg

Annonser