Etiketter

20140402-205815.jpg

Då var det dags igen för receptet som kom i den här veckans Skövde nyheter

Den här veckan blir det fläskkotlett med en syrlig äppelslaw & ciderbrässerad smålök. Som ni ser på bilden är kotletten fantastiskt stor & fin. Eftersom den har benet kvar & mycket insprängt fett så blir smaken lite ”större” än en hos spinkig kotlett som du hittar i de flesta livsmedelsbutiker.

(På Pappakock.se kan du läsa mer om köttet.)

Du behöver följande till 4 portioner:
4 fläskkotletter
4 dl äpplecider
200 gram små steklökar
2 msk kalvfond
Ev lite maizena
3 svenska äpplen (jag använde sorten Frida som är syrligt & gott)
200 gram vitkål
Ca 2 dm purjolök
2 ägg
1 msk senap (gärna dijon)
0,75 msk vitvinsvinäger
Färsk ingefära
3 dl rapsolja
0,5 citron
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
2 msk smör
Ca 700 gram mandelpotatis

Gör så här:
Äppelslawn kan göras dagen innan. Strimla vitkålen & skölj den, jag gillar när det är rätt så grovt. Strimla purjo fint & skölj väl. Skölj äpplena & skär dem i halvmånar, ca 0,5 cm tjocka.

Nu kan du antingen göra en egen majonnäs, eller köpa en färdig.

Separera äggvita & gula. Vitan kan du spara & göra maräng på. Lägg gulorna i en stor bunke, tillsätt vinägern & 1,5 tsk senap. Vispa ihop.
Börja sedan tillsätt olja, lite i taget samtidigt som du vispar. Ju mer olja du får i desto snabbare kan du tillsätta oljan. Smaka av med salt, vitpeppar & mer senap samt saften av en citron.

Sen är det bara att vända i kål, äpple & purjo. Smaka av med salt & svartpeppar. Avsluta med att riva i färsk ingefära (kan uteslutas).

Löken, skala den & stek på dem i en stekpanna så de får fin färg. Ställ åt sidan. Koka upp cider & fond i en kastrull. Smaka av med salt & vitpeppar. Red av med lite maizena så det blir simmigt. Lägg i lökarna & låt småputtra tills lökarna är mjuka.

Köttet bör ligga framme minst 30 minuter i rumstemperatur innan du steker det. Krydda med salt & svartpeppar (nymald, alltid nymald) hetta upp en stekpanna så den blir ordentligt het. Stek köttet i olja först ca 2-3 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. När köttet har fin färg klicka i smör i pannan & ös köttet med smöret. Låt sedan köttet vila innan du äter, så blir köttet saftigare.

I mitt fall så vägde varje kotlett nästan 500 gram så jag fick låta dem gå färdigt i ugnen på 100 grader tills de hade en innertemperatur på 65-67 grader, sen fick det vila & då låg det på ca 70.

Till detta ugnsbakad mandelpotatis. Skölj potatisen, på med olja, salt & svartpeppar & sen in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter.

Den helt fantastiskt fina kotletten kommer ifrån Lilla Spännefalla gårdsbutik

20140402-205838.jpg

20140402-205858.jpg

Annonser