PappaKock i Skövde Nyheter.

on

20140319-220429.jpg

Här kommer veckans recept från lokaltidningen jag skriver i.

Den här veckan blir det klassisk husmans kost. Pannbiff med stekt lök, inlagd gurka & rårörda lingon. Det här är en rätt som man aldrig tycks tröttna på, en pannbiff gjord på bra färs & mycket kärlek är nästintill oslagbart.

Pannbiff kan du göra på precis vilken färs du vill, i det här receptet har jag valt att jobba med nötfärs. Jag kan även rekommendera er att testa att göra biffar på fläskfärs, det blir väldigt saftigt & gott.

Du behöver följande till 4 portioner + lunchlåda:
1 kg nötfärs
1 ägg
4 stora gula lökar
1 gurka
1 kg mjölig potatis ex King Edward
2,5-4 dl mjölk
50 gram smör
200 gram frysta lingon
0,5 dl ättikssprit
Strösocker
1 kruka persilja
1-2 msk senap
Kryddpeppar
1 lagerblad
Muskotnöt (valfritt)
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Matolja

Gör så här:
Skölj gurkan & skär i tunna skivor. Blanda till en så kallad 1-2-3 lag. 0,5 dl ättika, 1 dl strösocker & 1,5 dl vatten. Ställ lagen på spisen på låg värme, rör tills sockret löst sig. Låt svalna & slå den sedan över gurkan. Hacka hälften av persiljan grovt & blanda i ( resten sparar du & garnerar tallrikarna med). Ställ in i kylen, minst 1-2 timmar men gärna över natten.

Blanda ihop färsen med ägget, senap, salt & svartpeppar. Riv en gul lök på rivjärnet & blanda i. Det är inget måste men jag gillar att ha lite kryddpeppar i, men inte för mycket för då smakar det jul. Ca 2 krm. Blanda runt ordentligt & stek sedan en liten bit & testa smaken. Det är i princip omöjligt att skriva exakt hur mycket salt & peppar det skall vara, olika färs & olika smak gör det väldigt svårt. Så testa tills det smakar bra. Forma till biffar, stek dem i olja & lite smör tills de får fin färg. Låt dem sedan gå färdigt i ugnen så blir de saftigare. Kör till ca 68 grader så är de garanterat klara. Jag använde färs från Lilla spännefalla. Testa att byta ut den vanliga färsen du brukar köpa på Ica mot en nymald förs köpt på ex gårdsbutik eller egenmald. Ni kommer att märka smakskillnad.

Strimla löken & stek i olja & smör, ge den lite färg & sänk sedan värmen. Den blir mindre skarp & får en sötare smak om den får ligga länge & bli riktigt mjuk. Ta gärna en nypa socker & salt på.

Blanda lingonen med ca 0,75-1 dl socker. Rör tills sockret löst sig.

Skala potatisen & koka den mjuk. Värm mjölken med ett lagerblad i. Sen får man välja själv vilket sätt man vill göra sitt mos på, pressa potatisen, elvisp etc. Jag använder en ballongvisp. Lägg i en klick smör & smaka av med salt & vitpeppar. Mängden mjölk beror på vilken konsistens man vill ha på sitt mos.
Avsluta med att riva i lite muskotnöt.

Tänkte dela med mig utav ett vårtecken. En personlig favorit som hör våren till har nämligen börjat titta fram. Ramslöken. Den växer vilt lite här & där, så det är bara att ge sig ut & leta, så lovar jag att ge er några bra recept som ni kan använda den i.

20140319-220458.jpg
/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s