Citron- & rosmarinstekt lammkotlett, rostad jordärtskocksky, betor, chevre & rostad skogschampinjon.

on

20140305-180131.jpg

Här kommer veckans recept & text ur Skövde nyheter.

Den här veckan fick jag tag i otroligt fina lammkotletter från en lokal uppfödare & butik. Ett stycke riktigt fint kött kan verkligen kicka igång skaparglädjen. Vitlök & rosmarin är klassisk smaksättning till lamm, så varför gå ifrån ett vinnande koncept. Den klassiska kryddningen fick sällskap utav en annan erkänd smakkombination, rödbeta, chevre & honung. Köttet kommer ifrån Lilla spännefallas gårdsbutik.

Du behöver följande till 4 portioner.
4 st lammkotletter
1 kruka färsk rosmarin
1 ekologisk citron
3 klyftor vitlök
3-4 msk rapsolja
150 gram jordärtsskocka
2-3 msk kalvfond
10-12 st skogschampinjoner
4 tsk honung
1,5 msk balsamvinäger
Maizena
1 msk smör
Chevre efter smak
500 gram färska rödbetor
Salt & svartpeppar

Gör så här:
Tvätta citronen noga. Riv av skalet & pressa ur saften. Har du en mortel släng i citronsaft & skal där i. Lägg i en vitlöksklyfta & rejält med rosmarin. Stöt några gånger så att smakerna vaknar till liv. Har du ingen mortel kan du lägga allt direkt i en påse & banka lite försiktigt med något tungt. Vilket allternativ du än väljer så ska allt i en plastpåse tillsammans med 2 msk rapsolja. Citronen kommer att tränga in i köttet & ge en riktigt fräsch smak, en smak som verkligen gifter sig med rosmarin & vitlök.

Sen i med kotletterna & in i kylen under tiden som du fixar resten.

Sätt ugnen på 250 grader.
Skrubba jordärtsskockorna så att de är rena från smuts, men skalet skall sitta kvar, där sitter nämligen otroligt mycket smak. Dela dem i grova bitar & lägg på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med 2 vitlöksklyftor. På med en msk rapsolja & gnid in oljan. In i ugnen i ca 35 minuter tills de fått ordentligt med färg & är mjuka.

Sen över i en kastrull, på med 4 dl vatten, salt, svartpeppar & 1,5 msk fond. Låt koka upp & sedan småkoka i 45 minuter. Sila av såsen & låt den sedan koka upp igen. Smaka av med balsamvinäger, 1 tsk honung & eventuellt mer fond. Skyn kan behöva redas lite med några droppar maizena.

Skölj betorna & koka dem med skalet på i saltat vatten, tills de är nästan helt mjuka. Kyl dem & pilla av skalet. Skär dem i klyftor & lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta & peppra & ringla över lite honung. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Här kan man ju blanda upp med potatis & andra rotisar om man vill.

Svampen skär du i tunn skivor. Hetta upp en stekpanna, i med 1 msk olja stek dem utan att röra runt i pannan. Rör du börjar de släppa vatten & får ingen schysst yta. Låt dem ligga ca 2-3 minuter så de får ordentligt med yta. Sen kan du skaka runt lite, salta & peppra. När de är klara släng i en klick smör & dra pannan från värmen.

Lammet saltar & pepprar du på båd sidor, steker du i stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Beroende på tjocklek kan de behöva en stund i ugnen (isf max 125 grader) tills innertemperaturen ligger mellan 55-58 grader (givetvis beroende på hur du vill ha ditt kött)

När du lagt upp på tallriken smular du över chevreosten & strör lite rostad skogschampinjon runt om.

HÄR! hittar du Lilla spännefallas hemsida. Kan verkligen rekommendera er att göra ett besök om ni har vägarna förbi.

/PappKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s