Etiketter

20140302-213136.jpg

På tisdag smäller det, fettisdagen. Här kommer ett recept på en minisemla av
Petis choux-deg med bärgrädde. Det här receptet är taget ur någon mattidning, fast med vissa modifikationer. Det fina med minisemlor är ju att man kan äta många!

Du behöver följande till ca 15-20 st.
2 dl vatten
50 g smör
1 tsk malen kardemumma
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
2,5 dl vispgrädde
100 gram frysta bär ex blåbär
200 g mandelmassa
Florsocker att pudra över

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten, smör och kardemumma i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör kraftigt med en träsked tills smeten släpper från botten och kanter

Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Röra snabbt så att fett, ägg och mjöl blandar sig ordentligt med varandra.

Klicka ut smeten till valnötsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills de svällt och fått gyllene färg, ca 20 min. Låt kallna.

Fyllning
Vispa grädden fluffig och mosa bären med en gaffel. Vänd ner bären i grädden. Mosa mandelmassan med en gaffel och blanda med lite ovispad grädde till en bredbar konsistens.

Dela petits-chouxerna på mitten. Fyll med mandelmassa och bärgrädde. Toppa med pudrat florsocker.

Semlan på bilden har min sambo gjort, den blev inte bara som tillsynes galet fin utan även galet god!

/PappKock

Annonser