PappaKock i Skövde nyheter.

20140221-214200.jpg

Här kommer recepten & texten ur den här veckas Skövde nyheter.

Den här veckan bjuder jag på fisk. Jag har valt kolja & jag har valt att rimma den. Rimning är ju en gammal konserveringsmetod. Den ger smak åt hela fisken & ger även fisken ett fastare kött. Till fisken en underskattad smutsig rot, svartrot, även kallad fattigmanssparris. En pure’ på rotselleri & potatis samt tunt hyvlat äpple till. Äpple & rotselleri är fantastiskt gott ihop. Pricken över i är ett vispat smör med dill & citron.

Du behöver följande 4portioner:
600 gram färsk koljafile’
(Rimlag:
0,5 lit vatten
1 msk salt
0,5 msk strösocker)
4 st svartrötter
1 äpple (svenskt givetvis)
Ca 500 gram rotselleri
Ca 500 gram potatis
85 gram smör
1 kruka dill
1 ekologisk citron
Salt
Vitpeppar & svartpeppar (nymald)

Gör så här:
Låt smöret stå framme i 2 timmar så att det blir riktigt mjukt. Vispa det fluffigt med elvisp. Hacka dillen fint. Tvätta citronen noga & riv av skalet. Vispa i dill & citronskal i smöret.

Rimlag:
Lös upp salt & socker i vatten. Låt kallna helt, slå över fisken & låt sedan ligga där i ca en timme.
Häll av rimlagen & skär fisken i lagom portionsbitar. Lägg fisken i en ugnssäker form. In i ugnen på 100 grader tills den har en innertemperatur på ca 46-48 grader. Detta är givetvis en smaksak, men det största felet folk gör med fisk är att de översteker den. Använd alltid termometer. Krydda fisken med vitpeppar (vit fisk, vit peppar) & eventuellt lite mer salt.

Skala svartroten & dela i dm-långa bitar. Svartrot blir missfärgad väldigt fort, så koka den direkt eller lägg i vatten med lite pressad citron i. Koka den i saltat vatten i ca 3 minuter. Kyl ner den snabbt. När det är dags att äta steker du svartroten i lite utav kryddsmöret, saltar & svartpepprar.

Skala rotselleri & potatis, skär i grova bitar. Koka dem i samma kastrull i saltat vatten tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet, mixa till en slät pure’ med mixerstav eller elvisp. Smaka av med salt, vitpeppar & en msk smör.

Äpplet skär du så tunt du kan det allra sista så det inte mörknar.

Yoghurt, blåbär, punsch & krisp 4 port.
4 dl turkisk yoghurt
1,5 dl frysta blåbär
2 dl havregryn
2-3 msk honung
1 msk muscovadosocker
3 msk punsch eller limesaft

Sätt ugnen på 225 grader. Häll havregryn på en plåt, ringla över honung. Rosta i ugnen i ca 10-15 minuter låt kallna. Tina blåbären & rör i punsch & muscovadosocker. Har du inte muscovadosocker så behöver du inte köpa det, kör på en annan sockersort. Punsch & blåbär är riktigt bra polare, men kan också bytas ut mot saften från en lime.

20140221-214211.jpg

20140221-214228.jpg
Till den här fisken passade äpplemusten på bilden ovan väldigt bra. En ofiltrerad & alkoholfri som finns på systemet.

/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s