20140205-164626.jpg

Här kommer receptet på gulaschgryta som jag skriver i veckans Skövdenyheter.

Gulaschgryta 6 portioner + matlåda
1,2 kg högrev
125 gram rimmat fläsk el bacon
2 stjälkselleri
2 persiljerot
2 palsternacka
2 morot
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 gula lökar
3 röda paprikor
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
Rapsolja att steka i
1-1,5 msk hel kummin
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 msk torkad mejram
Ca 2 msk oxfond
Salt
Svartpeppar (nymald)
Maizena

Gör så här:
Skär köttet i tärningar, ca 2,5 cm. Skär fläsket i något mindre bitar. Bryn allt i lite olja, salta & peppra. Lägg över i en stor gryta.
Hacka lök, vitlök & selleri grovt & stek även dem. Lägg över dem i grytan.

I stekpannan lägger du tomatpuré & balsamvinäger, låt det fräsa runt & slå sedan på 1 liter vatten. Låt koka upp & slå det sedan över köttet. På detta sätt får du med alla goda smaker som sitter kvar i stekpannan. Slå på ytterligare vatten tills det täcker köttet.

Tillsätt paprikapulver, spiskummin, salt, peppar, mejram & lättmortlade kumminfrön. Låt koka upp & sedan småkoka i ca 60 minuter.

Under tiden skala & grovhacka de andra grönsakerna. Efter 60 minuter tillsätter du dem, låt småkoka ytterligare en timme. Nu är det bara att låta köttet koka mört & eventuellt smaka av med mer kryddor. Jag brukar reda av grytan med lite maizena. Absolut godast blir det om du gör grytan dagen innan.

Servera din gulasch med smetana eller gräddfil, saltgurka, grovhackad persilja & en bit nybakat bröd.

Jag är själv galet förtjust i surdegsbröd, men det kräver lite planering & tid, så här kommer ett recept på ett enklare men ack så gott bröd.

Du behöver:
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
1 msk honung
2,5 tsk salt
12 dl (+ lite till utbakningen) ekologiskt vetemjöl

Gör så här:
Värm mjölk & vatten tills det blir 37 grader. Lös upp salt, honung, jäst i vattnet. Blanda i mjölet. Degen skall vara väldigt lös. Låt jäsa 1-1,5 timme.
Mjöla bänken, stjälp upp den lösa degen, knåda eller rör den ej för mycket. Mjöla uppe på, nyp av små bitar & lägg på en plåt. In i ugnen på 250 grader i 18-20 minuter. Låt svalna minst 20 minuter innan du skär i brödet.

20140205-164803.jpg
/PappaKock

Annonser