Etiketter

20140121-220449.jpg

Jag kan erkänna direkt att linser aldrig riktigt varit min grej. Mjöliga, torra & svårkokta. Men nu har jag hittat en linssort som är grym. Belugalinser, de har fått sitt namn för att de liknar belugacaviar. Så även om ni har dålig erfarenhet utav linser så kan jag rekommendera er att testa dessa.

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram torskrygg gärna med skinnet kvar.
1 fänkål
1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlök
100 gram rotselleri (skalad)
50 gram smör + smör att steka i
1 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
1-1,5 msk honung
100 gram savojkål
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Gör så här:
Ställ fram smöret (50 gram) i minst 1 timme i rumstemperatur. Koka ihop vin, vinäger & honung. Låt koka ner tills det är ca 2-3 msk kvar. Låt svalna.

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt lite utav det nedkokta vinet i taget under omrörning. Smaka av med salt & lite vitpeppar.

Koka linserna i saltat vatten i ca 15 minuter, dra kastrullen från spisen & låt den stå & dra i 15 minuter.

Under tiden skär rotselleri, fänkål & bacon i små tärningar. Strimla savojkål fint. Finhacka lök & vitlök. Frös fänkål & rotselleri i lite smör på rätt så hög värme så det får färg, lägg åt sidan. Skär baconet i små tärningar & knaperstek den, lägg åt sidan.

Häll av vattnet på linserna. Hetta upp en stekpanna & fräs vitlök & lök ihop med savojkålen. Tillsätt bacon, rotselleri & fänkålen. Tillsist häll på linserna. Smaka av med salt & svartpeppar.

Torsken bör ligga framme i en 45 minuter innan man steker den. Salta den ordentligt, när du tror att du saltat ordentligt, salta lite till. Stek den med skinsidan nedåt i olja & smör, låt den ligga ca 2 minuter innan du vänder & steker ytterligare 1-2 minuter. Sen in i ugnen på 120 grader tills den är 45-47 grader. Avsluta med lite nymald vitpeppar på fisken.

/PappaKock

Annonser