Etiketter

20140116-211512.jpg

Fläskfärs är en underskattad färs. Eftersom fläskfärsen är lite fetare, så håller biffen sig väldigt saftig. Smaksatte den med en rejäl klick dijon & massa färsk dragon.

Du behöver följande till 4 portioner:
600 gram fläskfärs
1 gullök
0,5 morot
5-6 schalottenlökar
0,5 vitlök (solo)
10-15 kryddpepparkorn
2 msk smör
1-2 msk dijonsenap
1 kruka färsk dragon
Köttfond el buljong
Balsamvinäger
Rapsolja
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Maizena

Gör så här:
Finhacka moroten, vitlök & 2 st schalottenlökar, svetta det i lite smör & olja. Slå på ca 0,5 msk vinäger & 2,5 dl vatten. Mortla sönder kryddpepparkornen & lägg i dem. Slå på fond, salta & vitpeppra. Låt koka upp & sedan småkoka i 45 minuter.

Smaka av skyn. Red den med lite maizena, till simmig konsistens. Vill man kanan sila av den, men jag tycker det är schysst med lite bitar i. Har man inte hela pepparkorn så kan man köra på mald.

Blanda färsen med 1 msk senap, salt, svartpeppar & finhackad dragon. Tillsätt lite vatten så smeten blir smidig. Stek en liten bit & smaka av. Krydda eventuellt med mer senap, salt & peppar. Ställ färsen i kylen i 20 minuter.

Forma till 4 biffar, stek dem i smör & olja tills de fått fin färg. Sen in i ugnen på 125 grader tills de är ca 68-70 grader. Låt dem vila 10 minuter innan du äter.

Servera biffen mes stekt schalottenlök & ugnsrostade rotfrukter. Potatis, morot, lök, blomkål & p-nacka. Grova bitar, olja, salt & peppar. 250 grader i ca 30-35 minuter.

/PappaKock

Annonser