20140109-222336.jpg

Du behöver följande till 6 portioner:
2 dl grädde
2 dl turkisk youghurt
2 dl standardmjölk
0,5 vaniljstång
125 gram frysta lingon
1 lime
0,75 dl strösocker
4 ekologiska ägg
4 dl florsocker
Citronmeliss

Gör så här:
Marängen: värm ugnen till 75 grader.
Separera äggen, gulorna sparar du till glassen.
Vispa äggvitorna till ett hårt vit skum. Tillsätt därefter lite florsocker i taget, vispa kraftigt hela tiden. Fortsätt vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att marängen hamnar på golvet, gör den det, ja då får du börja om från början.

Täck en plåt med bakplåtspapper, bred ut marängen så att den blir ca 0,5 cm tjock. Ställ in i ugnen & låt torka över natten ca 8-10 timmar. Den skall bli helt hård så man kan bryta loss bitar.

Glassen:
Dela en halv vaniljstång på mitten, skrapa ur fröna & lägg i dem & stången i en kastrull. Tillsätt strösockret & låt stå på spisen under omrörning tills det når kokpunkten. Tillsätt 100 gram lingon, dra av värmen & låt stå & svalna i 30 minuter.

Vispa upp äggulorna lätt i en liten bunke. Värm på mjölken igen, slå den sakta över äggulorna under omrörning. Slå tillbaka i kastrullen, låt stå på låg värme, vispa hela tiden tills den tjocknar.

Häll grädden i en stor bunke. Slå den nu tjocka mjölken & äggulorna igenom en sill ner i grädden. Låt svalna i ca 10 minuter & vispa sedan i youghurten. Låt stå i kylen över natten. Kör den sedan i glassmaskin. Har du ingen maskin så ställer du bunken i frysen i ca 5 timmar, rör om minst 1 gång per timmen.

Bryt loss en bit maräng & lägg i botten utav tallriken, då ligger glassen still. Strö några lingon & citronmeliss runt om, skölj limen & riv skalet över tallriken

Glassen kan man göra flera dagar innan & marängen står sig fint i ett par dagar med om den ligger torrt & svalt.

20140109-222353.jpg

/PappaKock

Annonser