Duck a l’orange.

20140109-224001.jpg

En riktig gammal klassiker. Anka är en otroligt gott kött, påminner lite om vilt i smaken & inte alls som kyckling. Anka skall inte stekas helt igenom som kyckling utan bör ätas vid ca 56-58 grader. Vill man ha sitt kött genomstekt, då kan man lika gärna satsa på kyckling.

Du behöver följande till 6 portioner:
4 ankbröst (ett ankbröst väger ca 340-375 gram)
4-5 ekologiska apelsiner
0,75 dl strösocker
2 msk vitvinsvinäger eller cherryvinäger
2-3 msk kyckling/höns-fond
25-30 gram smör
2 msk rapsolja
1,5 kg potatis
1 purjolök
Savojkål ca 1/2 huvud
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Maizena
(2-3 msk Grand marnier. Inget måste)

Gör så här:
Såsen.
Skär bort apelsinskalet av en apelsin med hjälp utav en potatisskalare. Gå inte för djupt så det vita kommer med, det smakar beskt. Dela 3 apelsiner & pressa saften ur dem. (Spara en apelsin som du skall filéa.)
Finhacka löken.

Häll sockret i botten på en kastrull, sätt på medelhög värme, när sockret börjar bli ljusbrunt & karameliseras slår du på 2 dl vatten, vinägern, apelsinsaften, löken & fond. Låt koka upp & tillsätt sedan salt & vitpeppar. Låt småkoka i minst 30 minuter.

Nu är det dags att smaka av så det blir en bra balans mellan den söta apelsinen & det syrliga i vinägern. Vill man så kan man här smaka upp såsen med några msk Grand marnier.
Sila sedan av såsen & red den med lite maizena. Den skall absolut inte vara tjock utan bara lite ”simmig”.

Apelsinskalet skär du i tunna strimlor & låter gå med i såsen i några minuter innan ni skall äta. Precis innan du skall servera maten rör ner en msk smör i såsen. Såsen går ju bra att laga 1-2 dagar innan & sen värma på.

Ankan. Anka steker man med fördel i en kall panna, då smälter allt överflödigt fett bort. Skär ett rutmönster i fettet, salta & peppra (svart). Lägg med skinnsidan ner i pannan & sätt på högsta värmen. Låt skinnet få ordentligt med färg så det blir riktigt krispigt. Dra ner värmen & stek i ett par minuter på andra sidan.

Lägg ankbrösten i en ugnsform & tryck i en termometer, in i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 56-57 grader. Låt sedan köttet vila under folie i 10-15 minuter innan du skär upp det.

Potatis -& purjolökskaka.
Skala potatisen, skär den i så tunna skivor du kan. Strimla purjon grovt & skölj den noga. Stek potatisen i smör & olja tills det får fin färg, salta & peppra (svart). Kakan kan göras i portionsformar eller i en avlång brödform. Klä formen med bakplåtspapper & lägg hälften utav potatisen i botten. Stek snabbt purjo i smör, salta & peppra. Lägg ett lager purjo & sen på med resten utav potatisen. Sätt lite press på kakan så det sätter sig ordentligt.

Så här långt kan man förbereda dagen innan, sen får den gå färdigt i ugnen på 120 grader i ca 45 minuter.

Till anka serverar du grovt strimlad savojkål (som du steker i smör med en klyfta vitlök, salt & svartpeppar) & apelsinfiléer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s