Etiketter

20131215-230108.jpg

Stekt fläsk är ju vansinnigt gott! Man kan äta det en gång i veckan utan att tröttna. Men något man tröttnar på är lukten som blir i lägenheten & stannar där i 3 dagar. Så därför valde jag denna gång att brässera (koka i vätska) stekfläsket i öl över natten.

Du behöver följande:
800 gram rimmat fläsk i hel bit
4 rödlökar
5 morötter
Ett gäng potatisar
1 vitlök (solo)
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 msk balsamvinäger
Ett nät brysselkål
Köttfond
50 cl öl. Ta någon du tycker om
0,5 savojkål
25 gram smör
1,5-2 msk söt senap

Gör så här:
Sätt ugnen på 85 grader.
Skär rutmönster i svålen. Stek fläsket med svålen neråt utan något fett i stekpannan. Låt det få ordentligt med färg & vänd sedan. Peppra på båda sidor.

Under tiden du steker köttet så skär du en morot, en lök & vitlöken i grova bitar. Låt dem steka med i pannan i någon minut. Lägg över allt i en ugnssäker form med höga kanter. Lägg i lagerblad & pepparkorn, tillsätt ölen & två flaskor vatten. Stänk i lite fond 1,5-2 msk & vinäger. In i ugnen.

Låt stå över natten eller ca 10 timmar. Låt köttet svalna något & skär det sedan i portionsbitar.

Sila av skyn & ge den ett uppkok. Smaka av med senap, salt & peppar.
Stek på fläskbitarna rätt så hårt.

Till detta, kokt potatis & brysselkål, grovt strimlad savoy som du steker i smör. Skär morot & lök i grova bitar & rosta i ugnen på 250
grader i ca 30 minuter.

Så (ursäkta språket) jävla gott!

/PappaKock

Annonser