Korv x3

20131203-212028.jpg

Förra helgen testade jag några olika korvrecept. Gjorde 2 stycken på fläskfärs & en på 70% högrev & 30% fläsk.

Jag gjorde de två första med min gamla köttkvarn & tillhörande korvhorn, vilket visade sig vara ett jobb för två. Så ett tips är att vara två, mycket svårt att både veva & sköta det som kommer ut samtidigt. Så den sista korven fuskade jag genom att spritsa i färsen i fjälster. Att spritsa funkar faktiskt helt ok om man skall göra en liten mängd, lite svårt att hålla borta luftbubblor bara.

Nu gjorde jag korv på allra enklaste vis, inget späck utan bara färs som jag kryddade & stekte en bit & smakade av. Sen gjorde jag färsen lite lösare med hjälp utav olja & lite vatten. Fett behövs ju givetvis för att ge korven smak & göra den saftig, men fläskfärs är ju rätt så fett ändå.

Första korven, fläsk, salvia, citron & rostad vitlök. Den blev mycket god! Åt den med en tomatsås med bönor & tryffel i.

20131203-205253.jpg

20131203-210257.jpg
Andra korven på fläskfärs smaksatte jag med färsk muskot & rostade fänkålsfrö. Det blev också riktigt god, lite vuxnare smak på den.

20131203-210458.jpg
Sen blev det då en på högrev & fläskfärs. Den smaksatte jag med röktpaprika, oregano & chipotle. Den blev kanske lite torr, men annars en kanongod smak på.

20131203-210827.jpg
Jag vet att folk som kan korv & som kanske jobbar med det skulle bli galna, men att göra korv är inte speciellt svårt eller avancerat. Du behöver egentligen bara tillsätta kryddor du gillar i färs, på ett eller annat sätt få i det i fjälster. Provstek alltid en bit tills du känner att kryddningen är bra. Kryddor, örter, ost, lök etc här kan man laborera helt galet. Till våren när ramslöken kommer vet jag vad jag skall göra iaf!

Att göra egen korv ger dig ju full kontroll på vad du stoppar i dig, inte massa socker, potatismjöl etc.

Vill du ta babysteps så säljs det färdiga kit på ex Coop. Kryddor & fjälster i en påse & så står det hur mycket färs man skall tillsätta.

/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s