Etiketter

20131111-204140.jpg

Du behöver följande till 4 portioner:
Röding ca 125-150 gram/person
Savojkål (grovt strimlat, så mycket att det blir en full stekpanna)
2 dl torrt vit vin
Hönsbuljong
2 dl grädde
1 schalottenlök
0,5 vitlök (solo)
3 stora skogschampinjoner
0.5 dl ättikssprit
1 dl strösocker
Krasse en ask
Potatis
Pepparrot
Smör
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Så här gör du:
Blanda ihop socker, ättika & 1,5 dl vatten. Ställ på spisen & rör tills sockret löst sig. Låt svalna. Skär svampen så tunt du kan med kniv eller på mandolin. Slå den kalla lagen över svampen. Låt stå minst 2 timmar, men går även att göra dagen innan.

Finhacka lök & vitlök, svetta i smör i en kastrull tills det mjuknar utan att få färg. Slå på vinet, 1 dl vatten & hönsbuljong. Låt koka upp. Krydda med salt & vitpeppar. Låt koka ner till hälften, slå på grädde & småputtra.

Strimla savojkål grovt, stek på den fort i en medelvarm stekpanna i smör, salta & svartpeppra. Lägg sedan i kålen i vitvinssåsen.

Ta fram rödingen ur kylen ca 30 minuter innan du skall steka den. Salta ordentligt. Stek den på skinsidan först i smör, vänd på fisken, salta & peppra. Stäng av värmen & låt den ligga i någon minut.

Till fisken kokt potatis, som du krossar med ex en visp & sen i med mycket riven pepparrot.

20131111-204341.jpg
Lägg den vitvinsstuvade kålen i botten, lägg på fisk, garnera med den picklade svampen & klipp över krasse.

/PappaKock

Annonser