Etiketter

, , ,

20131107-215053.jpg

Egengjord ravioli fylld med kastanjepure, rostad skogschampinjon & vitlöksfräst savojkål. Till det en svampbuljong med trattkantareller, Karl-Johan & champinjon. Lite tryffel på toppen, det här var verkligen riktigt gott & jag hoppas några utav er testar.

Kastanjepure:
20 kastanjer
Mjölk
0,5 vitlöksklyfta
0,5-1 tsk vinäger
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett kryss i kastanjerna, lägg dem på en plåt & rosta dem i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna.

Skala kastanjerna & lägg dem i en kastrull, häll på hälften vatten & hälften mjölk tills det täcker kastanjerna. Lägg även i vitlöken, salta & peppra. Låt småputtra tills de är helt mjuka.

Häll av vätskan men spara den. Mixa eller mortla kastanjerna, tillsätt lite utav vätskan tills purén är slät & krämig. Smaka eventuellt av med salt & peppar & rör i vinäger.

Svamp & savojkål:
Ca 6-8 skogschampinjoner
Savojkål
3 msk smör
0,5 vitlök (solo)
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Skär svampen i små bitar, hetta upp en stekpanna & lägg i 2 msk smör. Lägg i svampen & låt den ligga några minuter innan du rör i den. Den skall få mycket färg, salta & peppra & låt den sedan kallna på ett papper.

Strimla savojkål fint, finhacka vitlöken. Sväng runt dem hastigt i en riktigt het panna med smör. Låt svalna.

Pastadegen:
Du behöver följande
1,5 dl durumvete
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
2 äggulor
1 nypa salt
2,5 msk olivolja
2-3 msk vatten

Gör så här:
Häll mjölet på bänken, gör en grop i mitten & knäck ägget däri & tillsätt äggulorna. Tillsätt olivolja, salt & 2 msk vatten. Arbeta ihop till en deg, kan behövas lite mer vatten.

Knåda i 10-12 minuter & låt den sedan vila i plast i kylen i minst 1 timme.

Ravioli.
Kör pastadegen på pastamaskinen eller kavla den. Ta ett glas eller något runt & stansa ut pastan. Lägg lite puré, lite svamp & savojkål i mitten. Vik över som en pirog & tryck till runt om med ex en gaffel.

Koka pastan i rikligt saltat vatten i ca 1,5-2 minuter.

20131107-214504.jpg

Svampbuljong:
1 liter färsk svamp jag använde skogschampinjon, trattkantareller & Karl-Johan
2 msk matolja
1 morötter
2 schalottenlök
½ dl hackad persilja
1 msk tomatpuré
1 persiljerot
2 liter vatten
2 msk kycklingfond
10 svartpepparkorn
2 bitar muskotblomma
1 vitlök (solo)
1 tsk torkad timjan
1 msk japansk soja
lite nyriven muskotnöt
salt och peppar

Gör så här:
Hacka allt i små bitar.
Fräs svampen i lite av oljan på låg värme i cirka 10 minuter. Höj värmen och tillsätt resten av oljan, morötter, lök, persiljerot och persilja. Blanda i tomatpurén när röran har fått färg. Fräs i 2 minuter.

Slå över vattnet och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt sjuda i cirka 2 timmar på låg värme utan lock. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Sila buljongen genom en nätsil och pressa noga ut all vätska ur ingredienserna. Koka ihop till
önskad styrka. Smaka av med salt och peppar.

20131107-214802.jpg

Slå lite utav buljongen i botten av en djup tallrik. Strö över lite savojkål & rostad svamp. Lägg på den nykokta raviolin & avsluta med att hyvla över tryffel & klipp över krasse.

20131107-215413.jpg
/PappaKock

Annonser