Etiketter

20131104-213658.jpg

För ett tag sedan fick jag en tub med sardellcreme på posten, en nyhet från Zeta.

20131104-211908.jpg
Det kom även med ett recept på en pastarätt, en rätt som lät väldigt god. Men jag är inte mycket för att följa recept, jag gillar det inte helt enkelt. Istället valde jag att göra en egen tolkning. En kombination som jag gillar sedan tidigare, men jag lade till fermenterad vitlök.
Sältan från sardellerna ihop med den pikanta smaken från kapris är riktigt grym.

Vi doppade säsongens grönsaker i majonäsen. Tunt hyvlad gul zucchini, som jag bara doppade snabbt i sjudande saltvatten. Samma sak med med broccoli & brysselkål. Sen smörstekte jag några brysselkål. Sen tunt hyvlad champinjon & sen lite färsk timjan & krasse.

För att göra majonäsen behövs följande:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk citronjuice
2 dl raps eller vanlig matolja
1 msk sardellcreme
0,5-1 msk kapris
1 klyfta fermenterad vitlök
Salt & vitpeppar

Gör så här:
Separera äggula & vita. Vitan kan du göra en maräng på. Gulan häller du i en bunke. Tillsätt senap, vinäger & citronsaften. Vispa ihop. Börja tillsätta olja dropvis. Tillsätt sedan gradvis snabbare & större mängd. Mängden olja är ungefärlig, en äggula kan ta hand om betydligt mer olja, men man kanske inte har nytta utav en liter majonäs.

Finhacka eller helst mixa kaprisen, vänd i dem & sardellcremen. Blir majonäsen för tjock kan du spä den med några droppar av kaprisspadet. Smaka av med salt & vitpeppar. Sen är det bara att dippa!

20131104-215130.jpg
Om man har svårt att hittat fermenterad vitlök, så är det inte hela världen. Strunt i det eller ersätt med en liten skvätt riven vanlig vitlök.

/PappaKock

Annonser