Etiketter

20131028-230736.jpg

Oxsvans, en billig styckningsdetalj med mycket smak. Påminner lite om oxkinden i sin smak. Köttet kräver inte så mycket smaksättning utan smakar verkligen mycket ”kött”, men svansen kräver lite mer koktid. Den måste kokas länge, tills köttet ramlar av benen annars är det ingen höjdare.

Man kan ju köra ragun precis som den är, eller med ris, potatis, bulgur mm. Men jag tycker personligen att pasta gör sig väldigt bra till.

20131028-220521.jpg
Du behöver följande:
1,8 kg oxsvans
1 stor gullök
1 vitlök (solo)
2 st stjälkselleri
2-3 morötter
1 palsternacka
150 gram rotselleri
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
Färsk timjan
3 dl rödvin
2 msk soja
Färsk persilja
Oxfond
Svartpeppar
Salt
Smör
Rapsolja

Gör så här:
Stek oxsvansen i smör & rapsolja, salta & peppra.
Under tiden, skala grönsakerna & skär i cm-stora tärningar.
Lägg över köttet i en stor gryta, stek hälften utav grönsaker/rotfrukterna o stekpannan. När de fått lite färg, tillsätt tomatpuré & låt fräsa någon minut. Slå på en skvätt vin så att allt ”göttiga” smaker som sitter i pannan följer med.
Slå grönsakerna över köttet.

Slå på resten utav vinet & ca 2-3 dl vatten. På med fond, lagerblad, salta & peppra. Lägg i timjan hel, stjälkarna kan man plocka ut sedan.

Låt koka upp & sedan småputtra i ca 2,5-3 timmar, lyft upp köttet & se att köttet är lätt att få av benet.
När allt kött är avpillat så stek på resten utav rotfrukterna, tillsätt dem i grytan & låt sedan småputtra i ytterligare ca 15-20 minuter.

Servera med nykokt pasta & mycket färsk persilja.

20131028-230812.jpg
/PappaKock

Annonser