Pumpa, inget jag varit så jätteförtjust i innan. Men i år verkar jag ha växt till mig, & kan uppskatta pumpans smak. Pumpa är ju så grymt snygg & dekorativ, jag menar kolla in den starka orangea färgen. I den här rätten har jag både picklad eller inlagd pumpa & crème på pumpa. Nedan följer receptet som utlovat, receptet är tänkt som en förrätt.
Du behöver till ca 6 pers:</strong
6 st pilgrimsmusslor helst färska
Ca 500 gram butternut pumpa
1 dl hel mandel
Ca en fjärdedels blomkålshuvud
2 st svartrot
3 msk ättikssprit
6 msk strösocker
Kycklingfond
0,5 dl vit vin
Smör
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Dill
Gör så här:
Sätt på två kastruller med saltat vatten.
Skala pumpan, skär i 2 cm tjocka skivor. Skär till 12 rätt så stora kuber, lite större än en sockerbit.
Lägg i pumpan i ena kastrullen, låt småkoka i ca 4-6 minuter, det skall finnas lite motstånd kvar i pumpan. Kyl sedan ner snabbt. Blanda ättika, med sockret & vatten. Egentligen en 1-2-3 lag, men jag gillar när det är 1-2-2. Men det gör ni efter smak. Pumpan picklas med fördel dagen innan, annars kan man strunta i att kyla ner den efter kokning & låta den kallna i lagen.
Resten av pumpan skärs i grova bitar & kokas mjuk i saltat vatten, tillsätt även det vita vinet & lite kycklingfond. När den är helt mjuk häll av vätskan, men spara den. Mixa slät & späd eventuellt med vätskan. Smaka av med vitpeppar.
Blomkålen plockas i små buketter & läggs på en plåt med bakplåtspapper. Salta & peppra & lägg en klick smör på varje. In i ugnen på 250 grader tills de får ordentligt med färg & är mjuka.
Skala svartroten & skär den i dm-bitar dela den även på längden. Hetta upp en stekpanna, tillsätt ytterst lite smör. Lägg i svartroten med snittytan nedåt, den skall få ordentligt med färg. Salta & peppra. Den får gärna vara lite tuggmotstånd i den.
Skålla mandeln & kyl ner den. Sen steker du den på medelvärme i smör. Salta & peppra.
Jag brukar skära rutmönster i pilgrimsmusslorna när de är stora, då får de en jämnare värme & tillagas mer kontrollerat. Stek dem i rätt så het panna med smör, ca 1 minut på varje sida, salta.
Snyggt!
Ser verkligen ut att smaka underbart.
Ska definitivt testas och funderas på om denna rätt går att använda på mitt jobb. 🙂
Tack för receptet!
@Niklas tack! Kul att du gillar det, hoppas du testar & att det smakar 🙂
PappaKock
Wow måste prova denna! Vilken dryck rekommenderar du till rätten?
@emma
Tack! Jag är inget vidare på dryck, men vi drack en alkoholfri äppelmust till, det funkade jättebra.
PappaKock