Etiketter

20130925-093257.jpg

I lördags blev det en sväng till fiskbilen, efter lite dividerande fick jag jättefin rödspätta nästan gratis.

Jag rimmade fisken i ca en timme, sen bakade jag den i ugnen på 125 grader.
Till spättan blev det en puré på rotselleri, äpple & dill. Råstekta jordärtsskockor, kantareller & brynt smör med havtorn.

Du behöver följande till 4 portioner:
700 gram rödspätta
500 gram skalad rotselleri
1 äpple
1 kruka dill
500 gram jordärtsskocka
Kantareller (så många du hittar i skogen)
1 citron
2 dl grädde
25 gram smör
10-15 havtorn
1 tsk vitvinsvinäger
Vattenkrasse till garnering
Salt
Vitpeppar

Fisken
Värm upp vatten & rör ut salt i det, det ska vara så salt så det smakar som en kallsup i havet. Lägg fisken i en form & slå på rimmlagen, låt ligga i ca 60 minuter. Slå av vattnet.

Vik ihop fisken, försök att få den att bli lika tjock på alla ställen. Salta lite, på med nymald vitpeppar. Lägg en dillkvist & sen en tunn skiva citron på. In i ingen på 125 grader. Det tar ca 15 minuter tills fisken har en innertemperatur på 46-48 grader.

Rotselleripure
Skala rotselleri & skär i grova bitar, gör samma med äpple. Lägg i en gryta & slå på grädde. Lägg i en ca 2 msk färsk dill. Salta & tillsätt vitpeppar.
Låt småkoka tills det är riktigt mjukt. Mixa den slät & smaka av med salt & vitpeppar. Slå på lite vinäger.

Kantarellerna skall bara rensas & stekas i smör, salta & peppra. Skala jordärtsskockorna & stek dem i smör tills de får fin färg. Salta dem.

Bryn smöret tills det luktar lite knäckigt, dra smöret från värmen & lägg i havtornen. Det kommer fräsa lite, men kommer att ge smöret en riktigt trevlig syrlighet.

20130925-093601.jpg
/PappaKock

Annonser