Dill &-citronbakad rödspätta med rotselleripure’, jordärtskocka, kantareller & brynt havtornssmör.

20130925-093257.jpg

I lördags blev det en sväng till fiskbilen, efter lite dividerande fick jag jättefin rödspätta nästan gratis.

Jag rimmade fisken i ca en timme, sen bakade jag den i ugnen på 125 grader.
Till spättan blev det en puré på rotselleri, äpple & dill. Råstekta jordärtsskockor, kantareller & brynt smör med havtorn.

Du behöver följande till 4 portioner:
700 gram rödspätta
500 gram skalad rotselleri
1 äpple
1 kruka dill
500 gram jordärtsskocka
Kantareller (så många du hittar i skogen)
1 citron
2 dl grädde
25 gram smör
10-15 havtorn
1 tsk vitvinsvinäger
Vattenkrasse till garnering
Salt
Vitpeppar

Fisken
Värm upp vatten & rör ut salt i det, det ska vara så salt så det smakar som en kallsup i havet. Lägg fisken i en form & slå på rimmlagen, låt ligga i ca 60 minuter. Slå av vattnet.

Vik ihop fisken, försök att få den att bli lika tjock på alla ställen. Salta lite, på med nymald vitpeppar. Lägg en dillkvist & sen en tunn skiva citron på. In i ingen på 125 grader. Det tar ca 15 minuter tills fisken har en innertemperatur på 46-48 grader.

Rotselleripure
Skala rotselleri & skär i grova bitar, gör samma med äpple. Lägg i en gryta & slå på grädde. Lägg i en ca 2 msk färsk dill. Salta & tillsätt vitpeppar.
Låt småkoka tills det är riktigt mjukt. Mixa den slät & smaka av med salt & vitpeppar. Slå på lite vinäger.

Kantarellerna skall bara rensas & stekas i smör, salta & peppra. Skala jordärtsskockorna & stek dem i smör tills de får fin färg. Salta dem.

Bryn smöret tills det luktar lite knäckigt, dra smöret från värmen & lägg i havtornen. Det kommer fräsa lite, men kommer att ge smöret en riktigt trevlig syrlighet.

20130925-093601.jpg
/PappaKock

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Richard skriver:

    He4rligt med en le5e5e5ng ledighet. Jag fe5r min med start pe5 nye5rsaftons moogrn.Jag trodde Me5rtenssons skojade ne4stan ne4r jag se5g fetaostsillen, men eftersom de se4ger att den e4r god se5 tror jag pe5 det 🙂 Men vilken sill e4r inte god?!Ha en fin jul och en skf6n ledighet!

  2. Is that really all there is to it because that’d be flabbergasting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s