Kålpudding.

20130909-215100.jpg

Kålpudding är absolut topp bland våra klassiska husmansrätter. Förr använde man ju ofta ris eller överblivna kokta potatisar i sin kålpudding, nedan kan du läsa hur jag gör min. En viktig detalj är att det skall absolut inte snålas på kål, jag kör samma vikt kål som färs. Jag brukar använda blandfärs, tycker det blir bäst. Kålpudding är en typisk rätt som är bra att göra mycket utav, funkar fint att frysa & framförallt så smakar den bara bättre om den får stå 1-2 dagar i kylen.

Du behöver följande:
2 kg blandfärs
2 kg vitkål
1 gul lök
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Kryddpeppar
Smör
Sirap efter smak

Gör så här:
Dela kålen i grova bitar (spara roten) & stek den mjukes en finhackad lök i smör. Krydda den med salt & kryddpeppar. Tillsätt sirap mot slutet.

Blanda färsen med kryddorna, 1 dl vatten & ca 60% av den avsvalnade kålen. Stek på en liten bit & testa smaken. Fyll en ugnsfast form med färsen & lägg resterande kål uppe på. In i ugnen på 175 grader i ca 1,5 timme.

Såsen är minst lika viktig!
Detta behövs:
1 morot
1 lök
Vitkålsroten
Vitpepparkorn
Kryddpepparkorn
0,5 lagerblad
Köttfond
1 msk smör
1-2 msk balsamvinäger
3 dl grädde
Salt

Gör så här:
Hacka lök & morot grovt. Fräs i smör ihop med roten från vitkålen. Slå på vinäger & låt det fräsa en stund. Slå på fond & 3 dl vatten. Lägg i peppsrkornen & lagerbladet. Låt koka upp & sänk sedan så det endast småkokar, i minst 1 timme. Sila & slå på grädde låt koka ihop & smaka av med salt & peppar.

Servera med nykokt (gärna mandelpotatis) potatis & rårörda lingon.

/PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s