Äpplebrässerad griskind med rostade jordärtsskockor, vaxbönor, palsternacka & stekt lök.

20130902-214359.jpg

Oxkind har jag ätit flera gånger & tycker väldigt mycket om det. I helgen var det dags att testa på griskind. Fläskkött & äpple är ju en given kombination, så jag valde att låta mina kinder koka i äpplecider. Jag använde min Crockpot, men man kan ju givetvis koka dem i en vanlig kastrull, tryckkokare eller vakumförpacka dem & koka. Det viktigaste är att de får koka försiktigt & länge. De måste bli supermöra annars går det inte att äta.

Du behöver följande till 5-6 portioner:
1 kg griskind
1 morot
0,5 lök
0,5 vitlök (solo)
1 liter äpplecider
Köttfond
Salt
Svartpeppar
2-3 msk smör
2 msk rapsolja
Maizena

Gör så här:
Krydda kinderna med salt & peppar & stek dem hårt i smör & olja. Häll på cider & lite vatten så det täcker. Hacka morot, vitlök & lök grovt & lägg i. Låt småkoka, länge. Mina fick gå i crockpoten över natten, ca 11-12 timmar.
Sen tog jag ur kinderna, silade såsen & smakade av den med lite köttfond. Fick reda den lite med maizena. Sedan värmde jag kinderna i såsen.

Till detta hade jag vaxbönor som jag kokade i ca 2 minuter i saltat vatten, sen vände runt i smör.
Mandelpotatisen kokade jag bara som vanligt. Mandelpotatis är ju grymt god, men koka den försiktigt annars spricker den.
Jordärtsskockorna & palsternackan skalade jag & masserade in i rapsolja, salt, svartpeppar & senap. Sen in i ugnen på 250 grader i ca 20-25 minuter.
Små röda steklökar, delade jag på mitten & smörstekte, glöm inte salt & svartpeppar.

Avslutade med att strö rikligt med persilja över tallriken.

20130902-214436.jpg
Det här blev grymt gott, riktigt höst-rätt. Till detta drack vi en Ale, passade riktigt bra ihop med maten.

20130902-214625.jpg
/PappaKock

6 kommentarer Lägg till

  1. Rune Matomanen skriver:

    Gotti gott – vill ha

    1. pappakock skriver:

      Det var riktigt gott Rune, det får du testa!!

      PapppaKock

      1. Rune Matomanen skriver:

        Varit sugen på oxkinder länge – men har en annan tanke på vad jag vill göra…
        och det säger jag till en proffskock – jösses – men du förstår vad jag menar…

      2. pappakock skriver:

        Hahaha absolut inget proffs, inte mer proffs än dig Rune. & ja, jag förstår vad du menar. 🙂

      3. Rune Matomanen skriver:

        Det värmde – att du tycker det – jag skulle dock inte klara av det arbete du gör.
        För at återgå till gris och oxkinder så vill jag lära mig och letar all info jag kan få – och detta blogginlägg var bra…

      4. pappakock skriver:

        Vad bra att det var till hjälp iaf Rune.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s