Etiketter

20130815-223809.jpg

Majrova är absolut inget jag använder ofta. Det är ju en liten doldis för de flesta, de ser den ligga i grönsakshyllan, men vet inte riktigt vad de ska göra med den.
Den går i princip göra allt det som man jan göra med morötter, betor, palsterncka osv. Den är god att ugnsbaka, pickla eller råriva i sallad.

Men den här gången var jag nyfiken på hur den smakade när man friterade den. För det första blev den ju galet snygg att titta på & även god att äta. Skar den så tunt det gick på min mandolin, lätt den ligga på papper & torka till. Sen friterade den i en gryta på spisen i ca 165-175 grader, det tog inte mer än 3-4 minuter. Sen fick de rinna av på papper & saltas lite.

När ni friterat, ha ALLTID ett lock redo, ha en termometer i så ni hela tiden har koll på temperaturen.

Till majrovorna gjorde jag en majonäs smaksatt med rostadblomkål, vitlök, citron & persilja. Riktigt gott. Tyvärr försvann alla kort mystiskt på min telefon & det upptäckte jag när vi redan ätit upp allt. Så ni får blunda & tänka er hur det såg ut.

Receptet på majonäsen:
1 äggula
2 tsk vanlig senap
2 tsk vinäger
2,5 dl matolja
3 stora blomkålsbuketter
0,5 vitlök (solo)
Saften av 0,5 citron
2-3 msk grovt hackad persilja
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skölj blomkål & dela i grova bitar, lägg på en plåt. Lägg även vitlöksbiten där, salta & ringla över lite olja. In i ugnen tills det får ordentligt med färg ca 25-35 minuter. Låt svalna.

Lägg äggula, senap & vinäger i en bunke. Vispa samman. Droppa sedan i olja, lite i taget. Vispa hela tiden. Tillsätt sedan olja tills majonäsen har önskad konsistens.

Ta ca 2 msk av majonäsen & mixa ihop med blomkålen & vitlöken. Blanda sedan med resten utav majonäsen. Pressa i citron & smaka av med salt & peppar. Strö över persilja. Doppa & njut!

/PappaKock

Annonser