Etiketter

20130810-110833.jpg

Hoppas inte att ni tröttnat på blomkål, det har iaf inte jag. Att stuva blomkål är ju grymt gott, men det är väldigt viktigt att blomkålen får behålla lite konsistens, att den är al dente.

Du behöver följande:
1 liten gul lök
0,5 vitlök (solo)
1 dl vit vin
1,5 dl grädde
1 dl crème fraîche
1 msk smör
Kycklingfond (eller grönsaks om man vill ha den vegetarisk)
2 msk stark senap
Färsk pepparrot
Blomkål
2 morötter
Salt
Vitpeppar
Eventuellt lite maizena

Gör så här:
Finhacka lök & vitlök, svetta löken i smör. Det ska bli mjukt men inte ta färg. Slå på vin & kycklingfond & låt koka upp. Slå på ca 1 dl vatten, salta & peppra. Låt småputtra i ca 10-15 minuter.

Under tiden skölj & rensa blomkålen. Skär den i lagom bitar, inte för små för då kommet de bara att trilla sönder. Skär även morötterna

Slå på grädde i stuvningen, tillsätt även senapen. Låt stå & småputtra 5 minuter till & rör sedan i crème fraîchen.

Lägg i blomkål & moroten så den får koka med i ungefär 5 minuter. Vill man ha den mjukare kan man givetvis koka dem längre.

Precis när du skall äta, riv i massa färsk pepparrot. Jag föredrar en rätt så lös stuvning, men vill man ha den tjockare så kan man reda av den lite.

Vi körde en kryddig korv, mathavre & lite vaxbönor.

/PappaKock

Annonser