Etiketter

20130729-230229.jpg

Som blixt från klar himmel kom jag igår på att jag inte gjort någon rabarberpaj i sommar, så idag gjorde jag en.
Inte riktigt som en vanlig hederlig smulpaj, gav den en liten tvist. Mängden socker är reducerad rätt så rejält i det här receptet, eftersom min ena dotter har diabetes. Men med lite vaniljglass till så spelar det absolut ingen roll. Väldigt syrlig & fräsch.

Du behöver följande:
500 gram rabarber
250 gram hallon
125 gram smör (rumstempererat)
2-2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
1 dl sötmandel
75 gram vit choklad (kylskåpskall)
1 nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, skala & skär rabarbern i cm-tjocka skivor & lägg i en bunke. Rensa hallonen & tillsätt dem. Blanda runt 1 dl strösocker & låt stå medans du blandar smuldegen.

Rosta mandeln på medelhög värme i en torr panna, låt sedan svalna. Mortla eller krossa den sedan till småbitar.

Blanda smöret, havregryn, salt & det sista sockret i en bunke, jobba ihop till en smulig deg. Tillsätt mandeln.

Lägg rabarber & hallonen i en pajform, slå på smuldegen & in i ugnen i ca 25 minuter eller tills den börjar bubbla & få lite färg.

Ta ut pajen & riv chokladen över, in i ugnen i ytterligare 5-10 minuter tills chokladen blir gyllene.

/PappaKock

Annonser