Etiketter

20130706-233834.jpg

Gös är helt klart en av favoritfiskarna, salt & vitpeppar är allt som krävs för den har väldigt god smak i sig självt.

Att smaksätta vitvinssåsen med fläder ger den här rätten en väldigt somrig känsla.

Du behöver följande till 4 portioner:
Ca 600 gram färsk gös
1,-2 purjolök
1 knipe små rödbetor
2 små fänkål
1 morot
1 schalottenlök
0,5 vitlök (solo)
3 dl torrt vit vin
2 dl grädde
4 fläderklasar
0,5 citron
Fiskfond
2 msk gräslök
3 msk smör
Rapsolja
Vitpeppar
Salt

Gör så här:
Såsen
Finhacka morot, schalottenlök & vitlök. Svetta dem i smör på medelvärme, det skall inte ta färg utan bara mjukna. Slå på vin, 1-1,5 dl vatten, fond & låt koka upp. Salta, peppra & låt sedan småputtra i ca 20-30 minuter. Lägg i fläderblommorna & låt dem koka med i ca 3-5 minuter. Sila såsen & slå tillbaka i kastrullen. Slå på grädde & låt sedan stå & puttra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.
Smaka av med salt & vitpeppar. Precis innan du skall servera såsen pressa i saften från en halv citron.

Tillbehören:
Skölj de små betorna & koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, men har lite lite motstånd kvar i mitten. Kyl dem & skala dem. Koka dem gärna med lite utav blasten kvar, det är dekorativt & går faktiskt att äta.

Den vita delen utav purjolöken sköljer du noga & skär sedan i grova bitar. Även fänkålen sköljs & skärs i ganska grova bitar. Spara fänkålsdillen till dekoration.

Hetta upp en stekpanna & stek purjo & fänkålen snabbt, salta & peppra & låt dem sedan rinna av på ett papper.

Bränd purjo
Skär ca 1,5 cm tjocka ringar av den vita delen av purjolöken, skölj & låt torka till. Stek dem sedan direkt på plattan på hög värme.


Purjolöksaska:

Det här momentet är egentligen lite överflödigt om jag skall vara ärlig. Men jag har sett det flera gånger & ville testa. Det är inte svårt & har en rätt så intressant smak, smakar inte alls bränt & bittert som man kanske kan tro.

Ta den gröna delen från purjon, skölj noga & skär den i tunna strimlor. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in högst upp i ugnen på 300 grader. Allt ska bli helt svart, det tar ca 10 minuter. Det måste vara helt ”bränt” annars är det vätska kvar i & det går inte att göra pulver utav det.

Låt det svalna & mortla sedan med en nypa salt & en halv nypa socker. Det är väldigt dekorativt om jag får säga det själv.

Gösen saltar du väl på båda sidor, även lite nymald vitpeppar. Stek med skinsidan först i smör, stek skinsidan rätt så hårt för då blir skinnet knaprigt. Stek den sedan ca 1 minut på andra sidan. Använd gärna termometer (47-50 grader) låt fisken vila i några minuter.

20130706-233959.jpg
Garnera tallriken med askan, finhackad gräslök & fänkålsdillen.

/PappaKock

Annonser