Etiketter

20130622-231202.jpg

När mina döttrar får välja fisk så väljer de nästan alltid lax. Jag gick till grönsakshandlaren & köpte färska fina morötter i olika färger, även svensk sparris & purjolök.

Jag sköljde morötterna & skar varje färg i olja bitar, men rätt så tjocka. Blancherade (koka) dem snabbt i saltat vatten, ca 1,5-2 minuter. Sen snabbt ner i iskallt vatten, gärna med några isbitar i.
Sen skar jag bort några centimeter längst ner på den gröna sparrisen & lät även den ligga i vattnet i ca 1-1,5 minuter & kylde den.

Sen tog jag den vita delen på purjolöken & skar ca 2,5 cm skivor, sköljde den noga & lät torka. Satte spisplattan på rätt så hög värme & lät sedan purjon få färg på båda sidor. Efter att den kallnat så plocka jag isär ringarna.

20130622-231145.jpg
Precis innan man skall äta, hetta upp en stekpanna & lägg i en rejäl klick smör fräs ihop morötterna & sparrisen, salta & peppra.

Att göra en laxfjäril kan låta avskräckande, men det är väldigt enkelt men får ju absolut laxen att se lite mer arbetad ut. Om du har en hel laxbit med skinnet kvar, så skär du en portionsbit (ca 165-175 gram) & sen skär du ett snitt i mitten utav den, nästan hela vägen igenom.
Salta & peppra båda sidorna & lägg på en plåt med bakplåtspapper, in i ugnen på 150 grader tills den har 48-50 grader i innertemperatur.

Dillmajonäs är ju grymt gott till fisk. Vispa ihop 2 äggulor, med 2 msk vinäger & 2-3 tsk senap. Tillsätt olja ( jag använde bara kallpressad rapsolja den här gången, men funkar fint med en neutral matolja) lite i taget & vispa på. Ta sedan mycket (2 dl minst) färsk dill & mixa ihop med saften av 0,5 citron & en lime. Vispa ihop det med majonäsen. Smaka av med salt & peppar. Rör eventuellt i några droppar vatten för att få en lite lösare konsistens.

/PappaKock

Annonser