Etiketter

20130619-215839.jpg

I år hade jag tänkt göra saft på något sockerfritt alternativ, eftersom min yngsta dotter har diabetes. Men det senaste året har vi testat mängder av alternativ bl.a. stevia, men allt vi provat ger en hemsk bismak. Så istället blev det en rabarbersaft med hälften så mycket socker i. Har ni några tips på sockerfritt som går att baka med eller göra saft & sylt på så tar jag gärna emot det.

Jag smaksatte saften med lite vaniljstång, men bara ytterst lite för man vill ju inte att den skall ta överhanden.

Du behöver följande:
1,5 kg rabarber
0,5 kg strösocker
2 ekologiska citroner
Ca 1/3 vaniljstång
20 gram citronsyra

Gör så här:
Skölj rabarbern noga & skär den i tunna skivor. Lägg rabarbern i en gryta & slå på 1,5 liter vatten. Låt koka upp & dra ner värmen så att det småputtrar, låt puttra i ca 20 minuter. Rör inte för mycket, ju mindre du rör desto klarare blir saften.

Tvätta citronerna & skär bort skalet med ex en potatisskalare, se till att inte få med det vita för då blir det beskt.
Pressa även saften ur citronerna.

Dra grytan av plattan & tillsätt citronskal & saft & en liten bit vaniljstång (hel). Låt stå & dra i ca 1,5 timme. Sila saften & häll i en gryta.

Tillsätt socker & citronsyra & låt små puttra i ca 30 minuter. Slå på rena flaskor & kyl.

/PappaKock

Annonser