Rabarbersaft med ett stänk av vanilj.

on

20130619-215839.jpg

I år hade jag tänkt göra saft på något sockerfritt alternativ, eftersom min yngsta dotter har diabetes. Men det senaste året har vi testat mängder av alternativ bl.a. stevia, men allt vi provat ger en hemsk bismak. Så istället blev det en rabarbersaft med hälften så mycket socker i. Har ni några tips på sockerfritt som går att baka med eller göra saft & sylt på så tar jag gärna emot det.

Jag smaksatte saften med lite vaniljstång, men bara ytterst lite för man vill ju inte att den skall ta överhanden.

Du behöver följande:
1,5 kg rabarber
0,5 kg strösocker
2 ekologiska citroner
Ca 1/3 vaniljstång
20 gram citronsyra

Gör så här:
Skölj rabarbern noga & skär den i tunna skivor. Lägg rabarbern i en gryta & slå på 1,5 liter vatten. Låt koka upp & dra ner värmen så att det småputtrar, låt puttra i ca 20 minuter. Rör inte för mycket, ju mindre du rör desto klarare blir saften.

Tvätta citronerna & skär bort skalet med ex en potatisskalare, se till att inte få med det vita för då blir det beskt.
Pressa även saften ur citronerna.

Dra grytan av plattan & tillsätt citronskal & saft & en liten bit vaniljstång (hel). Låt stå & dra i ca 1,5 timme. Sila saften & häll i en gryta.

Tillsätt socker & citronsyra & låt små puttra i ca 30 minuter. Slå på rena flaskor & kyl.

/PappaKock

5 kommentarer Lägg till

  1. franskmat skriver:

    Om du låter saften stå och dra isvalt i ett eller två dygn krävs mindre socker. De flesta recept innehåller onödigt mycket socker för smakens skull,, och fryser man saften i flaskorna så behövs det inte för konserveringens skull heller. Gillar vacker rabarbersaft i flaska,; men nan kan ju frysa i fryspåse i tetraförpacknig,. Men då får kanske inte ögat sitt;)

    1. pappakock skriver:

      Det skall jag faktiskt göra nästa gång jag kommer åt lite rabarber 🙂

  2. Anonym skriver:

    Rabarbersaft är farligare för levern än alkohol !

  3. Britt-Inger skriver:

    Äppeltärningar ett kilo är ett alternativ till socker! Citronsyra är många allergiska mot

    1. pappakock skriver:

      Smart! Tack för tips. PappaKock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s