Etiketter

, , ,

20130607-233020.jpg

Rabarbern växer just nu som ogräs, inte hos mig men som tur är i mina svärföräldrars trädgård. En klassisk paj på rababer & hallon eller jordgubbar är aldrig fel, men ibland vill man liksom göra något lite extra.
Den här desserten har jag tänkt på länge, den har liksom vuxit fram i mitt huvud, långsamt. Något har byts ut under vägen, något lades till i sista sekund osv.

Inkokt rababer, små sega myntamaränger, rababergranite’ & sist men absolut inte minst brynt vit choklad. Chokladen tipsade en kollega om. Det krävdes något med rätt så hög sötma i den här rätten för att bryta mot rabarberns syrlighet. Även om maränger göra på stor del socker så får även de en syrlig ton när de smaksätts med mynta & citron.

20130607-233049.jpg
Du behöver följande för att göra sommarens absolut godaste dessert (6 portioner):
Inkokt rababer:
6 bitar rababer (den nedre biten, ca 12cm)
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl vitt vin (kan bytas ut mot mer vatten eller ex flädersaft)
0,5 stjärnanis
0,5 citron (skal & saft)

Gör så här:
Sätt ugnen på 100-110 grader.
Koka upp vatten, vin & socker med anis. När sockret löst sig, dra av från värmen & pressa i citronsaft & zest.

Skölj rabarbern & skär i bitar, lägg dem i en ugnsform & slå på sockerlagen. In i mitten utav ugnen i ca 25 minuter. Tiden beror ju helt på rabarberns tjocklek, men prova att sticka i den med en vass kniv, den skall ha lite motstånd kvar. Låt rabarbern svalna i lagen.

Rabarbergranite’:
4 rababerstjälkar
2 dl vatten
1,5-2 dl socker
0,5 citron (saften)
Vaniljstång ca 2 cm

Gör så här:
Koka upp vatten & socker med en liten bit vanilj. Dela inte vaniljstången, den skall inte ta överhanden utan bara finnas i bakgrunden, man vill heller inte ha massa svarta prickar i granite’n.

Skölj, skala & skär rabarbern i tunna skivor. När sockerlagen kokat upp & sockret löst sig, ta den från värmen & tillsätt rabarbern. Låt det stå i kastrullen tills det är rumstemperatur.

Sila & häll i en form. Låt frysa minst 5 timmar, helst över natten.
Ta fram granite’n ca 5-7 minuter innan du ristar loss isen med en gaffel.

Brynt vit choklad:
100 gram vit choklad (lite stor mängd, men svårt att få det bra med för lite i kastrullen)

Gör så här:
Hacka chokladen grovt & lägg i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör om hela tiden med en slickepot. Efter några minuter kan man märka hur chokladen byter färg & blir lite gulare/krämfärgad, & börjar få lite brynt färg. Häll då upp på ett pakplåtspapper & låt svalna. Sen är det bara att krossa/bryta i bitar.

Myntamaräng:
2 äggvitor
1,25 gram socker
Ca 1,5 msk fint hackad färsk mynta
2 tsk citronsaft

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitor, 1 tsk citron & socker tills det blir vit & fast. Kan du vända bunken upp & ner utan att det ramlar ut, då är det klart.
hacka myntan så fint du kan & sen lite till.
Ta ca 2 msk utav marängen & blanda försiktigt med mynta & resten utav citronen. Vänd sedan i det i resten med en slickepot.

Spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. In i mitten utav ugnen i 50 minuter, låt dem svalna på galler.

Hoppas ni testar för det här var så galet bra!! /PappaKock

Annonser