Etiketter

20130521-170521.jpg

Tillbehören är minst lika viktiga som själva köttbiten eller vad man nu väljer att grilla. Folk lägger ofta mycket pengar & tid på köttet de ska grilla & sen köper de en burk med färdig tzatziki till. Här kommer recept på 3 lätta & goda såser som passar riktigt bra till grillat.

Tzatziki vet de flesta vad det är, men hur man gör varierar väldigt.
Låt 500 gram turkisk yoghurt rinna av i ett kaffefilter i kylen över natten.
Riv 2 gurkor & lägg i ett durkslag, salta & sätt något tungt över, så vattnet pressas ur.
Riv 0,5 vitlök (solo)
Blanda den avrunna yoghurten med vitlök, svartpeppar & lite mer salt. Pressa ur gurkan med händerna en sista gång & tillsätt den. Finhacka ca 1,5 msk färsk mynta & rör i. Avsluta med att blanda i ca 0,75-1 msk rödvinsvinäger.

En kall sås gjord på yoghurt, färsk ananas & curry lirar fint med grillad kyckling.
Smält 0,5 msk smör & låt 2-3 tsk curry svettas i det, låt svalna.
Skala en halv ananas & skär i småbåtar. Blanda alltihop mes yoghurten & smaka av med salt & peppar.

En sås som jag gör varje sommar & som dessutom står sig ett bra tag i kylen om den hälls upp på rena burkar.

Följande behövs.
1 flaska hot chilisås (3dl)
1 liten flaska ketchup
1 burk honung
0.5 flaska worchestersås
1 msk balsamvinäger
1-2 gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
svartpeppar
Salt

Gör så här:
Hacka gullök grovt. Smält honungen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp, pressa eller riv i vitlöken. Ska sedan stå och småputtra i 15-20 minuter. Häll på rengjorda flaskor och kyl ned.

Såsen är godast kall, men det går fint att värma den med. Receptet är ju rätt så stort, men den håller som sagt länge i kylen & går även bra att frysa.

/PappaKock

Annonser