Etiketter

20130520-232356.jpg

Hade en efterlängtad grillpremiär i helgen. Självklart började det spöregna ungefär samtidigt som glöden blev perfekt. Jag är absolut ingen grillexpert, det är faktiskt betydligt svårare att grilla en köttbit än att steka den.

Det blev bl.a. citron & timjanmarinerad kycklingfilé. Tyvärr blev det inte en enda bra bild på maten, men recept på marinaden får ni iaf här.

2 citroner (skal & saft)
1 vitlök (solo)
1 kruka timjan
0,5 dl rapsolja
Salt & svartpeppar

Tvätta citronerna noga & torka dem. Riv skalet av dem & pressa ur saften. Lägg citronskal i en mortel med vitlöken & all timjan. Mortla det ordentligt så vitlöken går sönder & timjan släpper mycket smak. Tillsätt salt, peppar, citronsaft & olja. Blanda & häll blandningen i en påse med kycklingen. Låt stå i kylen över natten.

Citron är mycket bra att marinera i, i & med att det är surt så drar köttet åt sig utav smaken, oljan däremot går inte in i köttet. Så något surt ex citron, vinäger, vin eller youghurt är ett måste i en marinad om det skall tränga in i köttet.

Ett tips jag kan ge er när det gäller grillning är samma som vid all matlagning, använd termometer. Då slipper ni snustorr kyckling. En kyckling skall ha en innertemperatur på 72 när den är klar, men jag brukar stanna på 67-68 & sen får den ligga & vila lite innan man äter.

/PappaKock

Annonser