Etiketter

20130509-200116.jpg

Att kärna eget smör är absolut inte svårt, tar inte lång tid & det blir dessutom exakt så salt som just du vill ha det.

Jag använde mig utav helt vanlig grädde, har förstått att man kan avancera genom att tillsätta yoghurt i grädden, syra egen grädde eller göra det på crème fraîche. Men jag gjorde alltså på helt vanlig vispgrädde, det blir faktiskt mycket godare när man kärnat det själv & sen är det bara att släppa lös fantasin & smaksätta smöret med precis vad som helst.
Jag smaksatte mitt med grovhackad ramslök, lite pressad citron & havssalt.

1 liter grädde ger ungefär 340 gram smör

Du behöver följande:
1 liter grädde
Flingsalt
Ramslök efter smak
Ca 2 tsk citronsaft

Gör så här:
Vispa grädden med elvisp eller assistent tills vasslen separeras & det ser ut som keso. Då är det bara att hälla av vätskan & sen brukar jag ”tvätta” smöret 2-3 gånger i rent vatten. Tillsätta salt & sen är ditt smör klart.

Vispa smöret i en ny bunke tills det blir fluffigt & vitt, tillsätt citron, lite svartpeppar & din ramslök.
De flesta brukar mixa ramslöken så man får ett grönt smör, jag kör på grovhackad istället.

Smöret går även bra att frysa in i en rulle, så kan man bara ta fram när man behöver.

Annonser