Etiketter

20130430-213809.jpg

Eftersom det vägrar bli vårvarmt ute så funkar det fortfarande med en värmande gryta, idag blev det en högrevschili med chili, lök, paprika & massa olika bönor.
Mängden chili kan du variera beroende på hur pass het du vill ha den. Prova gärna även att byta ut vattnet mot en mörk lager, mycket gott.

Du behöver följande:
1,5 kg högrev
3 gula lökar
1 röd lök
3 vitlökar (solo)
2-3 gula paprikor
2 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
Ancho eller chipotlechili
1 dl kidney bönor
1 dl stora vita bönor
1 dl cannellini bönor
1 dl borlotti bönor
Smör & rapsolja att steka i
Koriander
Spiskummin
Rökt paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Oxfond

Gör så här:
Hacka lök, vitlök & paprika grovt. Stek i rapsolja tills det får ordentligt med färg, salta & peppra & lägg i en stor gryta.

Skär köttet i bitar, (valfri storlek, men själv kör jag rätt så grova) bryn köttet i smör & rapsolja, salta & peppra. Lägg i grytan.

Tillsätt chilisås, balsamvinäger & vatten så att det precis täcker köttet. Krydda med spiskummin, koriander & rökt paprikapulver samt fond. Tillsätt chili efter smak. Låt koka upp & sänk sedan värmen så det bara småputtrar.

Låt puttra i ca 1 timme, stäng sedan av värmen & låt grytan stå & kallna innan du ställer den i kylen över natten. Det går ju givetvis att laga färdigt den på en & samma dag, men smaken blir mycket bättre om den får stå över natten.

Dag 2:
Låt grytan koka upp & sedan koka på medelvärme i ca 1,5-2 timmar tills köttet är mört & löken & paprikan kokat sönder, då kommer de att göra grytan tjockare så man slipper använda redning.

Smaka eventuellt av med mer kryddor. Tillsätt bönorna när grytan är helt klar att äta.

Servera med ris & en klick crème fraîche eller gräddfil på toppen.

20130430-213819.jpg

/PappaKock

Annonser