Etiketter

20130418-221005.jpg

Pasta bolognese är antagligen en av de rätter som lagas mest i Sverige. De flesta har någon specialingrediens som gör just deras bäst. Här följer receptet på min absolut godaste bolognese.

Du behöver följande:
1 kg nötfärs
2 gula lökar
1 vitlök (solo)
1 stor morot
2 stjälkar blek/stjälkselleri
150-175 gram rökt sidfläsk eller bacon
2 msk balsamvinäger
2 burkar finkrossade eller passerade tomater
2,5-3 dl rött vin
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
2 tsk farinsocker
Köttfond
Olivolja

Gör så här:
Låt färsen ligga framme i minst 30 minuter innan du skall steka den.

Tärna morot, selleri, lök & vitlök fint.
Svetta i rikligt med olivolja i några minuter utan att de får färg.

Tärna fläsket & tillsätt det, låt fräsa ytterligare 2-3 minuter. Slå på vinägern & låt det koka in i grönsakerna & fläsket.

Tillsätt köttfärsen. Se till att få bort alla klumpar, använd en visp för att slå sönder färsen. Stek på hög värme så att inte färsen inte blir kokt. Salta & peppra.

Slå på vin, krossade tomater & fond. Dra ner värmen & låt småputtra, minst i en timme, men gärna i 2.
Smaka av med salt, peppar, lite socker & hälften utav basilikan, resten strör du över tallriken.

Det går att äta direkt, men absolut bäst blir det om man låter den stå i kylen över natten & äter den dagen efter.

Servera med pasta som är kokt i ordentligt saltat vatten, det ska smaka som en kallsup i döda havet. Riv parmesan över eller en tjock skiva mozzarella, ringla över olivolja, var inte blyg.

/PappaKock

Annonser