Etiketter

20130415-210623.jpg

En riktigt krämig risotto, det är bland det absolut bästa jag vet. Den ska vara så lös att den knappt stannar kvar på gaffeln. Den här gången en risotto med mycket fänkål, dill & västerbottensost.

Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram färsk gös
3 dl avorioris
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fänkål
1 schallotenlök
0,5 vitlök (solo)
Fiskfond
Kycklingfond
0,5 citron (saften)
1 dl finhackad dill
1,5 dl fint riven västerbottensost
Pepparrot
2 msk olivolja
Smör att steka fisken i
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här:
Finhacka lök, vitlök & fänkål. Riv osten & hacka upp dillen.
Häll vatten, vin & lite utav fonderna i en kastrull. Låt koka upp & sedan stå på låg värme.

Hetta upp en kastrull, dra ner på medelvärme. Häll i olja & svetta lök & fänkål, det får absoluta inte få färg. Tillsätt riset & låt det gå med i någon minut, tills det blir genomskinligt.

Börja hälla på lite utav vätskan, lite i taget & rör hela tiden. Det ska inte koka mycket utan bara sjuda. Allt eftersom vätskan kokar in i riset tillsätt mer & rör hela tiden. (Vätskan är ungefärlig, kan behövas mer)

Vissa vill ha sin risotto helt genomkokt, jag föredrar att riset har en liten kärna.
När man tycker att konsistensen är bra, smaka av med salt & peppar. Rör i ost & dill & pressa i citronen. Äts direkt.

Ta fram gösen ur kylen ca 30 minuter innan den skall stekas. Salta den ordentligt & låt ligga & dra. Krydda den med vitpeppar & stek i smör i en riktigt het panna. Stek på skinsidan först tills den blir knaprig, ca 3 minuter stäng sedan av värmen & stek på andra sidan ca 2 minuter. Jag brukar köra till 48 grader & sen får fisken ligga & vila ett par minuter innan man serverar den.

Servera med en stor hög färsk pepparrot & ringla över en god olivolja.

/PappaKock

Annonser