Etiketter

20130409-230535.jpg

Kallrökt lax är ju supergott när det börjar bli vår & lite varmare ute, jag tillhör dem som absolut inte förknippar det med jul & påskmat. Men den här gången halstrade jag laxen, vilket ger den en helt annan karaktär. Till det stuvad potatis med obscena mängder dill i, samt en vinägrett med citron & ramslök. Enkelt men förbaskat gott.

Du behöver följande för 4 portioner:
400 gram kallrökt lax i skivor
Potatis
1 msk dijonsenap eller annan senap
1 schalottenlök
2 msk rapsolja
2 dl crème fraîche
Dill (så mycket du kan med)
Grönsaksbuljong
1 citron (skal & saft)
6 st ramslök
4-6 msk olivolja
Salt
Svart & vitpeppar

Gör så här:
Skala potatisen & koka den i saltat vatten. Låt den sedan kallna.

Finhacka löken & svetta den i olivolja utan att den tar färg. Slå på 2 dl vatten, grönsaksbuljong, salt & peppar. Låt koka upp & dra sedan ner värmen & blanda i crème fraîchen & senapen. (Det här är en supersnabb variant av stuvning)

Dela potatisen i mindre bitar & vänd i stuvningen. Avsluta med massa hackad färsk dill.

Vinägretten, tvätta citronen noga, riv skalet & pressa ur saften. Slå på olivolja, salt & svartpeppar. Hacka ramslöken fint & rör i den. Låt gärna stå & dra en stund.

När det är dags att äta halstra laxen på hög värme med lite rapsolja i pannan, ca 10-20 sekunder på varje sida.

/PappaKock

Annonser