Etiketter

,

20130408-220454.jpg

Ibland så kommer jag på mig själv att jag lagar alldeles för lite fisk hemma, så i helgen blev det bara fisk.
En av fiskarna blev torsk, ihop med en vitvinssås med mycket fänkål. Sen ett säkert vårtecken, ramslök.

Du behöver följande till 4 portioner:
500 gram färsk torskfile’
2 st fänkål (modell liten, ju mindre ju bättre smak)
1 schalottenlök
0,5 vitlök (solo)
1 morot
2,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl grädde
Ramslök
Fiskfond
4 msk smör
0,5 citron (saften)
Rapsolja
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar

Gör så här:
Lägg fram fisken & salta den & låt den ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du skall steka den.

Finhacka schalottenlök, vitlök, morot & hälften utav fänkålen. Grovhacka resten utav fänkålen.
Svetta det finhackade i 1 msk smör & lite rapsolja, det skall mjukna utan att få färg.
Slå på vin & 1 dl vatten. Låt koka upp, tillsätt fond, salt & peppar. Dra ner värmen & låt småputtra i ca 25-30 minuter.
Slå på grädde, den grovhackade fänkålen & låt koka ihop i ca 15-20 minuter. Precis innan servering, pressa i saften från 0,5 citron.

Stek torsken i smör & rapsolja i ca 2-3 minuter på varje sida, krydda den med lite mer salt & vitpeppar.

Servera med pressad potatis & strö över rikligt med hackad ramslök & några drag med svartpepparkvarnen.

20130408-220508.jpg
/PappaKock

Annonser