Etiketter

20130331-211935.jpg

Lamm, vitlök & rosmarin, en klassisk kombination som passar mycket bra ihop. Men istället för att dränka det stackars lammet i olja, massa hackad vitlök & rosmarin, som de flesta väljer att göra. Så väljer jag att låta lammet smaka lamm & de andra smakerna får stå lite i bakgrunden.

Receptet är beräknat till 4 personer:
600 gram lammytterfile
4 vitlöksklyftor
2 msk smör + smör att steka i
1,5 msk balsamico
Kalvfond (ca 3-5 msk beroende på smak & kvalitet)
Färsk rosmarin
2 msk rapsolja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Potatis att råsteka

Gör så här:
Köttet, låt lammet ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du steker det. Torka köttet torrt med ett papper, salta & peppra på båda sidor.

Hetta upp en stekpanna, häll i olja & 1 msk smör, stek ca 2-3 minuter på varje sida. När du vänder köttet stäng av värmen & klicka i ytterligare 2 msk smör & lägg en rosmarinkvist på varje köttbit, ös med smöret i pannan några gånger.

Lägg köttet i en ugnsfast form, in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är 54-56 grader. Vira in i folie & låt vila i ca 20-30 minuter innan du skär upp (pilla bort rosmarinkvisten, den här nu gjort sitt).

Såsen,
Skala vitlöken & dela i lite mindre bitar. Lägg löken, 1 msk smör & 1 msk rapsolja i en kastrull, luta kastrullen så allt hamnar i ett hörn. När vitlöken fått rikligt med färg slå på balsamico, 3 dl vatten & fond. Låt koka ner till hälften. Salta & peppra & mixa såsen slät.
(Red eventuellt av skyn med lite maizena.)

Servera med råstekt potatis & en smörstekt kniplök, på min tallrik hade jag även en bit lammkorv, men det är ju inget måste.

/PappaKock

Annonser